Сингал

Свързани новини

14.08.2023 14:53

Столичен съдия е обвинен в тормоз от хотелиер в Слънчев бряг

Видян 823 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Човек не си избира съседите, но да имаш за съсед магистрат може да се окаже главоболна работа. Толкова, че да предизвика сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и Комисията по професионална етика и превенция на корупцията на ВСС за „неетични и уронващи престижа на съдебната власт действия“ на съдията от Софийския градски съд (СГС) Цветан Колев.

Сигналът, с който Euractiv разполага, е от Милен Ганчев, управител и собственик на дружество, което менажира апартаментен туристически комплекс “Роуз Вилидж” в Слънчев бряг, в което съдия Колев притежава жилище. Оказва се, че и в апартхаусите по морето споровете за плащане на таксите за поддръжка на общите части са предмет на свади и заплахи като в многолюдни столични панелки.

Според сигнала на Ганчев, от 29 март 2019 г. Цветан Колев има сключен договор за поддръжка на общите части на сградата, но от началото на 2021 г. забавя плащанията, а по-късно и отказал да ги заплаща с мотива, че договорът за поддръжка бил „нищожен“ и възнаграждения не били дължими. Ганчев описва серия от действия на магистрата, които слагат началото на тежък конфликт между тях – “заплашително поведение към персонала на дружеството”, заплахи, че разполага с възможност “да забрани изцяло туристическата дейност в комплекса” и др., като при това Колев парадирал с позицията си на съдия и опита в наказателен съд (той отива в СГС след закриването на спецсъда, където пък отива от Окръжния съд в Монтана).

Към тези действия спадат и сигнали до прокуратурата. Цветан Колев изпраща сигнал до Окръжна прокуратура – Бургас за извършени престъпления „в особено големи размери“ в дружеството, управлявано от Ганчев, когото поименно посочва като възможен извършител на престъпления. Но и Районна, и Окръжна прокуратура-Бургас отказват да образуват наказателно производство поради липса на престъпление.

Скандалите обаче продължават, стига се и до полицейска намеса през есента на 2022 г., когато Колев получава и предупреждение за нарушение на обществения ред. Следват сигнали, които магистратът подава до Комисията за защита на личните данни, на която се оплаква от „незаконно видеонаблюдение“ в общите части, което нарушавало личните му права според Регламента (ЕС) 2016/679 за защита на физическите лица относно обработване на лични данни (GDPR).

Милен Ганчев обаче казва, че той лично е подписал договора за поддръжка (и е заплащал дължимото по него), с който се възлага охрана с видеонаблюдение на общите части в сградите. Пред Комисия за защита на потребителите Колев подава сигнал, в който настоява да се прекратят всички туристически услуги и „затваряне на обекта“, тъй като става въпрос за жилищна сграда и извършваната хотелиерска дейност била незаконосъобразна.

Ганчев е приложил сигналите към писмото си до Инспектората към ВСС, в което описва и други истории от двегодишния конфликт с Цветан Колев, в т.ч. към роднини на лица, които си “набелязал”. Става въпрос за изпратено по електронна поща писмо, също приложено в документацията към ИВСС, до дъщерята на управителката на комплекса, която е университетски преподавател. В него се описват конфликтите и Колев предлага на доцентката по криминалистика да убеди майка си да се уредят накърнените отношения “по един що-годе спокоен и несъдебен начин”.

Отговорът

Чрез пресслужбата на СГС Euractiv изпрати няколко въпроса и получи отговор от съдия Колев с уговорката, че неговият коментар е в личното му качество на пълноправен гражданин и не ангажира институцията Софийски градски съд.

„Заявявам отговорно, че не съм отправял никакви закани и заплахи към никого и не съм използвал служебното си положение в разрешаването на гражданския ми спор относно управлението на жилищна сграда в комплекс „Роуз Вилидж“ в Слънчев бряг – Запад. През 2019 г. купих апартамент в тази сграда през банка, имотът е надлежно деклариран и плащам данъци за него”, заявява Цветан Колев. (Имотът фигурира в имотната декларация на магистрата за 2019 г. Вижда се, че е от 73 кв.м и е купен за 72 171 лв., по-голямата част от които са банков заем, а малка част – лични средства.) По думите му, както той, така и други собственици в сградата са подавали сигнали до полицията, Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите и други институции заради нарушения в управлението на сградата.

“Твърдя, че от 2010 г. не е провеждано легитимно Общо събрание на етажната собственост, не е избирана фирма за поддръжка и сключеният договор е нищожен. Имам основателни съмнения относно легитимността и на проведеното на 10 юли 2023 г. Общо събрание. Тези обстоятелства обаче по никакъв начин не касаят работата ми като съдия, те представляват граждански спорове, каквито има в много жилищни сгради”, се казва в отговора.

Възприемам намесването на работата ми като съдия като опит за натиск, за да се откажа да търся справедлив изход от ситуацията, завършва изложението си съдия Колев.

Все още няма решение на ИВСС, в чиито правомощия е да предлага дисциплинарни наказания на съдии, прокурори, следователи и административни ръководители на органите на съдебната власт. Освен проверки, свързани с дейността на магистратите, в правомощията на Инспектората е да извършва и проверки за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Съдебните инспектори са с изтекъл мандат от април 2020 г., но Конституционният съд постанови да продължат да изпълняват правомощията си до избора на нови.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат