Свързани новини

03.08.2021 11:08

Стоилов ще обжалва отказа на ВСС за Гешев

Видян 3157 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служебният министър Янаки Стоилов ще обжалва във Върховния административен съд (ВАС) отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разгледа по същество искането му за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, стана ясно от негово интервю пред БНР.

Едновременно с това Стоилов е предложил на Министерския съвет да приеме искане за тълкувателно решение на Конституционният съд (КС) по въпроса "дали министърът на правосъдието може да иска освобождаването на тримата висши ръководители на съдебната власт на основание чл. 129, ал.3 т.5 от Конституцията". Очакването му е на утрешното заседание на МС да бъде разгледано това предложение.

"Конституционният съд не се е произнасял по този въпрос, така че е добре по недвусмислен начин да се даде отговор за възможността на министъра на правосъдието да прави такова искане, то да бъде разгледано и да се стигне до произнасяне по същество", каза Стоилов. Неговото мнение е, че тази тема си струва да бъде поставена както пред Конституционния съд, така и пред Върховния административен съд (ВАС).

Той е уверен, че процедурата пред КС за оставката на главния прокурор ще се развие така или иначе, но е важно във ВАС да се отстоява позиция. "Това ще бъде конкретен тест за разлика от всякакви общи заявления за съдебна реформа, които се банализираха и се превърнаха в прикритие, а не във воля и реални действия", каза Стоилов и изрази надежда и неговият приемник да отстоява позиция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец