Свързани новини

04.07.2019 09:26

Станишев: Социалистите може да блокират гласуването за Урсула фон дер Лайен

Видян 1557 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Не е изключено социалистите в Европейския парламент да блокират гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Това каза за на Радио "Фокус" президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Той допълни, че дали това ще се случи, е все още рано да се каже, но уточни, че още по време на преговорите е отправил препоръка към колегите си премиери социалисти, че ако съгласуваният пакет не е в интерес на политическите цели на европейските социалисти - да не се приема.

Станишев препотвърди подкрепата си и тази на групата към водещия кандидат на левицата за председател на ЕК - Франс Тимерманс, който по думите на председателя на ПЕС единствен е имал ясна визия за промени, за работа в ЕК и за приоритети, предаде Дир.бг.

По мнението на Сергей Станишев в този си вид пакетът от номинации за лидери на ЕС създава проблеми от гледна точка на доверието на гражданите към блока, както и по въпроса за подкрепа на кандидатурата за председател на ЕК.

"Първият проблем е за доверието на гражданите и отношението към институциите, защото те не разбират, какво точно се решава, защо и как и не виждат принципност и последователност. Вторият проблем е вече въпросът за подкрепа на кандидатура за президент на ЕК, тъй като нямаме никаква представа и информация за вижданията на тази кандидатура, за нейното разбиране за Европа, за политическите приоритети. И мога да ви кажа, че за Групата на социалистите въпросът изобщо не е решен. Ако ние не видим промяна в политиките от това, което досега прави ЕНП, автоматичност в подкрепата не може да има", категоричен е президентът на ПЕС.

Сергей Станишев отбеляза, че след като вече 20 години е начело на ЕК, ЕНП носи голяма отговорност за разочарованието, което съществува в Европа.

Той обясни, че ако номинацията за председател на ЕК не се гласува, това ще бъде в рамките на правилата на ЕС, защото Съветът има правомощието да предлага кандидат, а ЕП има правомощието да утвърждава или да не утвърждава предложения кандидат.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.