Свързани новини

12.04.2013 14:29

Станишев: Не може да има здравеопазване без участието на държавата

Видян 1714 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на БСП Сергей Станишев днес подписа с Българския лекарски съюз Меморандум за общи принципи и действия в здравеопазването. Споразумение за политическо сътрудничество също беше подписано между БСП и Националната аптечна камара.


„Здравеопазването е социална дейност, която не може да се реализира без участието на държавата. Това не е пазарна дейност. Здравето и достъпът до здравни услуги е право”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след срещата си с представители на Българския лекарски съюз,  Националната аптечна мрежа, Българския зъболекарски съюз и  Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители в България.


Председателят на БСП даде пример с денатлната медицина, където според него е необходимо да има социална ангажираност на държавата и на общините, за да бъде тази услуга много по- достъпна за гражданите, отколкото е сега. Станишев изтъкна, че това е проблем, особено за бедните хора. Лидерът на БСП добави, че търговията с лекарства не може да бъде основана на печалбарство и е важно да не се допуска монополизация при тази дейност. Станишев подчерта, че е необходимо справедливо разпределение на средствата в сектора и отбеляза, че в момента публичното здравеопазване се убива за сметка на частното. Председателят на БСП напомни за задълженията на общинските болници, част от които на практика са във фалит. Станишев обърна специално внимание на състоянието на спешната помощ, която в момента е доведена до пълен разпад, както и на необходимостта да се приеме задължителна здравна карта.


Според лидера на БСП е важно да се изработи дългосрочна стратегия, за да се развива секторът предвидимо. Станишев подчерта ангажимента на БСП за провеждането на предсказуема и последователна политика в здравеопазването и диалог с организациите в сектора.


Станишев беше категоричен, че българското здравеопазване е в колапс заради волунтаристката политика на ГЕРБ. Лидерът на БСП напомни, че държавата е избягала от основни свои ангажименти към хората, а парите за здраве ГЕРБ харчила за други цели. Станишев определи действията на кабинета Борисов в сектора като провеждане експерименти и счетоводителски подход. „Резултатът е, че всички са недоволни – лекари, медицински сестри, пациенти”, добави Станишев.


„Доволен съм изключително от днешната среща, обсъдихме проблемите в сектора и вижданията ни с БСП в повече от 90% съвпадат. Затова и подписахме меморандума, който е инициатива на лекарския съюз”, заяви председателят на УС на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов. Той изтъкна, че по отношение на здравеопазването не трябва да се политиканства, а секторът трябва да бъде национален приоритет. Райчинов подчерта необходимостта от подготовка и задържането на повече кадри в системата.


Председателят на Българския зъболекарски съюз Борислав Миланов одобри визията на БСП за здравеопазването. Той подчерта, че държавата е длъжна на българската дентална медицина. „На много места тази помощ липсва за хората”, заяви Миланов. Той обърна внимание и на проблема с лечението на хора с увреждания.


Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев изтъкна, че за съжаление в момента пациентите инвестират в транспортни разходи, за да пътуват до най-близкото по-голяма селище, за да си набавят лекарства. „Аптечната система е функция на държавната грижа за всеки гражданин”, добави Вълев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби