Свързани новини

20.11.2022 07:30

Спането при външна изкуствена светлина повишава риска от диабет: Проучване

Видян 25961 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според проучване, проведено сред близо 100 000 възрастни китайци, спането в стая, изложена на външна изкуствена светлина през нощта, може да увеличи риска от развитие на диабет.


Според проучването, публикувано в списание Diabetologia, хората, които живеят в райони на Китай с високо светлинно замърсяване през нощта, са с 28% по-застрашени от диабет, отколкото хората, които живеят в най-малко замърсени райони.

В крайна сметка повече от 9 милиона случая на диабет при възрастни китайци на възраст над 18 години може да се дължат на светлинното замърсяване на открито през нощта, твърдят авторите и добавят, че броят им вероятно ще се увеличи, тъй като все повече хора се преместват в градовете.

Липсата на тъмнина обаче засяга не само градските райони. Светлинното замърсяване в градовете е толкова широко разпространено, че може да засегне предградията и горските паркове, които могат да се намират на десетки, дори стотици километри от източника на светлина, казват авторите.

"Проучването потвърждава предишни изследвания на потенциалните вредни ефекти на светлината през нощта върху метаболитната функция и риска от диабет", казва д-р Филис Зий, директор на Центъра за циркадианна медицина и медицина на съня към Медицинското училище на Северозападния университет "Файнберг" в Чикаго, която не е участвала в изследването.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион