Втори гаф с парите за хората с увреждания

Свързани новини

09.02.2022 17:24

Соцминистърът излъга и инвалидите: 15 лв. по-малко за всеки на месец

Видян 4095 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Оказа се, че към декемврийската, януарската и февруарската пенсии са включени едни виртуални добавки, които хората с увреждания не получават, но Социалното министерство им смята”, обяви във Фейсбук лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова.


 


Тя разкри как лицата с най-тежки инвалидности вместо да бъдат компенсирани с 30 лв. на месец за разликата с доходите им от м.г.,  сега всъщност получават с по 15 лв. по-малки доходи спрямо края на 2021 г. Така през декември те са вземали 320 лв. заедно с К19 надбавката, а от януари сумата вече стана 290 лв.


 


“Това са т.нар. добавки за чужда помощ. Те не ги получават, защото ползват лични асистенти и тези пари отиват в общините и там се облагат с данъци, но социалното министерство е решило, че е справедливо да им смята тези виртуални пари, които уж са получени през декември и през януари и по този начин да намали сумата от 30 лв. на 15 лв“, поясни Манолова.


 


“Така, след като се опита да поправи огромния гаф с пенсиите през януари, социалното министерство през февруари сътвори втори още по-голям гаф по отношение на най-уязвимите, на хората с увреждания”, категорична е тя. Припомняме, че преди месец соцминистерството, което пое Георги Гьоков от БСП остави 1 068 000 пенсионери  извън преизчисления размер на пенсиите за 2022г. на увеличенията, направени през 2017г, 2018г. и 2019г. Ресорен вицепремиер е соцлидерът Корнелия Нинова.


 


Сега Манолова определи като „несправедливо“  новото действие на ведомството. „Това наистина е цинично в условията на криза, на инфлация, на растящи цени, на повишаване и оскъпяване на издръжката на живот. Това е наистина, бих казала чудовищно”, отсече лидерът на Изправи се.БГ.


 


„12 000 души са хората с най-тежки увреждания, които имат


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей