Социалното министерство съобщи как ще бъдат подпомогнати засегнатите от стихията в събота

Свързани новини

06.11.2023 12:32

Социалното министерство съобщи как ще бъдат подпомогнати засегнатите от стихията в събота

Видян 1194 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Социалното министерство съобщи какви са възможностите за подкрепа на пострадалите от бурята в събота домакинства. Информацията е във връзка с щетите, които нанесе бурята в областите Смолян, Търговище, Разград, Силистра и Шумен.

Чрез Агенцията за социално подпомагане е възможна еднократна помощ до 1512 лв., като тя се отпуска при възникнал инцидент и ако семейството е в невъзможност да покрие непредвидените разходи със собствени средства. За помощта може да се кандидатства във всяка дирекция "Социално подпомагане". След подаване на документите, социални работници извършват проверка, правят и социална анкета на място, посочват от Министерството на труда и социалната политика.

По Програмата за храни и основно материално подпомагане (2021-2027) е другата възможност за подкрепа. Общините, изпълняващи проекти за осигуряване на топъл обяд, могат да поискат включване в тях на хора в затруднена ситуация, които в резултат на бедствието са лишени от възможността да приготвят храна у дома. Има възможност и за раздаване на пакети с хранителни продукти и хигиенни материали.

Чрез фонда "Социална закрила" може да бъде отпусната социална помощ до 2500 лв. за закупуване на оборудване/обзавеждане на пострадалото при възникналата кризисна ситуация жилище/обект в жилищна сграда. Допустимите целеви групи са хора и семейства, които отговарят на няколко условия, едното от които е пострадалото от кризисната ситуация жилище/обект да е законно построено и да се обитава от пострадалите хора на законно правно основание. За помощта може да се кандидатства в общинските администрации.

Чрез Агенцията по заетостта се дава възможност за назначаване на безработни за подпомагане на дейности при кризисни ситуации по програма за обучение и заетост на продължително безработни.

Екипи от Агенцията за социално подпомагане започнаха обходи на къщите в засегнатите населени места, за да окажат помощ и подкрепа на пострадалите.

Днес се очаква в Разград и региона на Североизточна България да е и заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова.



Източник: БНТ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева