Свързани новини

19.02.2018 14:09

Сосиете женерал сви 153 хил. евро и отказва да ги върне

Видян 7074 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Историята започва през 2015 година, когато Илиана Панайотова се завръща в България от САЩ и открива, че сметката и в Сосиете женерал Експресбанк е празна. От нея липсва сума в размер на 153 хил. евро. Самата тя е категорична, че не е теглила парите, нито пък е упълномощавала някого за това. Това разказва материал на E-vestnik.

Панайотова и съпругът й, с когото са емигранти в Щатите, решават да се завърнат в София. За тази цел през 2010 година те са отворили сметка в България и са превели  сумата необходима за апартамент в столицата. Съпрузите избрали Сосиете Женерал Експресбанк като голяма световна банка. По лични причини те отлагат завръщането си, а сметката им не е проверявана в продължение на пет години.
За този период има 119 превода, които не са извършвани от титуляра. Парите са изтегляни от "пълномощник", който „по случайност” е служител на банката. Самата Панайотова е категорична, че никога ене издавала пълномощно. Нейният адвокат Николай Хаджигенов посочва, че използваното пълномощно е фалшиво. "Подписът" в него е на кирилица, а Панайотова се подписва на латиница защото от много години живее в САЩ.

Материалите по делото сочат, че с парите й се е разпореждал служител на банката Крум Делийски, на чието име е съмнителното пълномощно. Той е теглил, прехвърлял, превеждал, откривал и закривал сметки с парите на Панайотова.  Оперирал е от името на баща си и на още един човек.

Съпрузите отправят искане в съответствие със закона банката да й върне парите. От банката обаче отказват да възстановят сумата, като се позовават на въпросното пълномощно.
Правилата изискват, когато се представя пълномощно, то да се проверява при издалия го нотариус и дори да се търси титулярът, който го е дал. В случая пълномощното е издадено на името на банков служител. Тези процедури „случайно” са пренебрегнати от Сосиете.

Без много шум въпросният служител е освободен и вече не работи в Сосиете женерал Експресбанк. Въпреки това банката не бърза да връща парите, нито е подала сигнал до прокуратурата за действията на своя служител. Самата прокуратрура, до която е подаден сигнал от потърпевшата не е предприела нищо вече трета година.
Нещо повече, от банката завеждат две граждански дела срещу самата Панайотова, с които оспорват пълномощното и преводите от сметката. Банката не връща парите, но и оспорва операциите. Делата вече са прекратени, но най-вероятната им цел е протакане, смята адвокат Хаджигенов. Според него съдът рано или късно ще накара банката да върне сумата. Според закона за платежните услуги и платежните системи, когато със сметка на клиент или кредитна карта са извършени подобни операции от друг човек, а не от титуляра, и са източени пари, банката трябва да ги възстанови. Това е общоевропейска практика.
Аферата в Сосиете женерал поставя още веднъж поставя въпроса за контрола в банките , както и банковият надзор на БНБ.


Следва



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец