Свързани новини

10.09.2012 11:36

Сорос: Германия да поеме по-решаваща роля или да напусне еврозоната

Видян 1454 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германия трябва да напусне еврозоната, ако не е готова да поеме по-решаваща роля в подпомагането на страните, засегнати от нарастващата задлъжнялост и икономическата криза. Tова крайно предложение прави инвеститорът милиардер Джордж Сорос в интервю за Ройтерс.


Sпоред него е нужна колективно поемане на част от дълга на затруднените държави от еврозоната, за да не се стигне до продължителна депресия на стария континент.


"Германия трябва или да има водеща роля в разработването на политика на растеж и споделяне на тежестта в Европа и да приеме отговорността от това лидерство, или да напусне еврозоната чрез приятелско споразумение", заяви Сорос.


Инвеститорът е на мнение и че Бундесбанка трябва да се откаже от воденото идеологическо противопоставяне на ЕЦБ в плановете й да изкупува държавни облигации на затруднените страни.  Въпреки че Сорос предвижда, че този план ще спечели време на Европа, той не смята, че ще има дългосрочен ефект


"Мисля, че е положително развитие на ситуацията, тъй като води до успокояване на пазарите, като внушава, че еврото ще продължи да съществува.


В същото време би било голяма грешка да се смята, че това всъщност е стъпка към намирането на трайно решение , защото планът засилва разделението в Европа на длъжници и кредитори.", коментира още той.


Джорд Сорос е категоричен и че политиката на строги икономии помага на държавите да закрепят временно положението си. Като решение той вижда по-скоро създаването на общи еврооблигации - идея, която се отхвърля от Берлин.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева