Софийският фонд за градско развитие
01/04

Свързани новини

13.12.2023 17:42

Софийският фонд за градско развитие финансира първите проекти за многоетажни паркинги с подкрепата на Фонда на фондовете

Видян 529 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 От ноември функционира многоетажният паркинг в район „Надежда“, ул. „Кирил Дрангов”, в София. Това е първият паркинг по Програмата за строителство на многоетажни паркинги в кварталите на Столичната община.  


Съоръжението е на 4 етажа с 310 места за паркиране, вкл. 262 вътрешни и 48 външни паркоместа. Паркингът може да се ползва за почасово паркиране, както и с абонамент за по-дълъг период от време.


В допълнение са предвидени достъпни места за паркиране за хора в неравностойно положение и 32 паркоместа за електрически превозни средства. Предвижда се и възможността за  разполагане на фотоволтаици на покрива, с което ще се разшири броят на местата за зареждане на електрически автомобили. Предвидено е паркингът да може да функционира изцяло автоматизирано, включително с безконтактна идентификация при влизане и безконтактно плащане на излизане.


Проектът се реализира от „Софийски имоти“ ЕАД и е на обща стойност 6,3 млн. лв., от които 4,4 млн. лв. са заем от Фонда за градско развитие за София, управляван от Фонд за устойчиви градове (www.citiesfund.bg), включващ средства от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и финансиране от Обединена българска банка и дъщерното дружество на Фонд Флаг.
   
От юли стартира изграждането на втори многоетажен паркинг в столичния район „Слатина“, до пазара „Ситняково“, отново с финансиране от Фонда за устойчиви градове и Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 в размер на 4,6 млн.лв.


Проектът се реализира от общинското дружество  "Пазари Изток" ЕАД и предвижда 4 наземни нива с капацитет от 157 автомобила. Предвидени са 16 паркоместа със зарядни станции за електромобили. На последното пето ниво ще бъде изграден спортен комплекс с 2 зали за фитнес, съблекални, кафене и рецепция, както и спортно игрище с размер 20х40 м. Предвидено е паркингът да функционира изцяло автоматизирано, както и да има пространства, които да позволяват да бъдат наемани за различен тип събития.


Двата проекта адресират един от ключовите проблеми на столицата, свързан с недостатъчна инфраструктура за паркиране на автомобили. След реализацията им близо 500 ще бъдат новите паркоместа в двата района на София, с което се очаква облекчаване на автомобилния трафик и осигуряване на по-добра градска среда.


Фондът за градско развитие (ФГР) е финансов инструмент, който се реализира от Фонда на фондовете ( www.fmfib.bg ) по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 и е създаден за финансиране на проекти за градско развитие на територията на 39 града в Южна и Северна България. Инструментът съчетава финансиране с публичен ресурс от оперативната програма, както и частен ресурс от избраните финансови посредници, управляващи трите ФГР за София, Северна и Южна България, като по този начин се предоставят облекчени условия за заемно финансиране на избраните проекти.


Финансираните проекти са основно на общински и частни организации в сферата на спортна и културна инфраструктура, развитие на индустриални зони, градска мобилност, енергийна ефективност в жилищните и публични сгради, подобряване на обществените градски пространства и уличната инфраструктура, както и развитие на регионалния туризъм.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион