Силвио Берлускони

Свързани новини

12.06.2023 11:50

Силвио Берлускони почина на 86 години

Видян 2059 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони почина на 86-годишна възраст в неделя, съобщиха местните медии.


В петък той е бил приет в болница "Сан Рафаеле" в Милано. Оттогава няма официални съобщения за здравословното му състояние, но Corriere della Sera съобщи, че състоянието му е "много сериозно".


Според телевизионния канал RAI децата на лидера на партия "Форца Италия" са пристигнали в болницата малко преди да се появят съобщенията за смъртта му.


Той е роден на 29 септември 1936 г. в Милано в семейството на банков чиновник и домакиня. След началното училище родителите му го записват в католически колеж, където още тогава проявява предприемаческия си дух, като помага срещу заплащане на съучениците си.

Силвио Берлускони учи право в Миланския държавен университет. В студентските си години работи като фотограф и търгува с дребна техника, за да се издържа. Той създава и музикална група, в която е солист и свири на контрабас. През 1961 г. Силвио Берлускони завършва с отличие Юридическия факултет на Миланския държавен университет. За дипломната си работа той получава награда от фирмата "Манцони" от два милиона лири, както и предложение за работа.

През 1961 г. заедно с приятел на баща си, банкер, Силвио Берлускони основава фирмата "Обединени милански строежи". През 1963 г. той създава собствена компания "Едилнорд", която се занимава с изграждането на жилищни комплекси, близо до Милано. Най-известният му проект е строежът на жилищния комплекс "Милано 2". Чрез кабелния телевизионен канал за жителите на "Милано 2", който създава в края на 60-те години  на 20 век Силвио Берлускони навлиза в света на телевизията.

На 21 март 1975 г. Силвио Берлускони създава компанията "Фининвест", която в периода 1982-1984 г. купува частните телевизии "Рете 4" и "Италия 1", превръщайки ги в основен конкурент на националната телевизия РАИ. По-късно основава телевизия "Канале 5". Всички те са обединени в холдинга "Медиасет", част от финансово-промишлената група "Фининвест". През 1980 г. строителството заема 60 процента от дейността на "Фининвест". През 1985 г. 85 процента от капитала на групата вече се формира от телевизионна дейност.

През 1977 г. Силвио Берлускони е удостоен от президента на Италия Джовани Леоне с Ордена за заслуги към труда и титлата кавалер, откъдето му остава прозвището "Кавалерът". На 19 март 2014 г. в писмо до италианската Федерация на кавалерите на труда Берлускони се отказва от ордена във връзка с  потвърдената на 1 август 2013 г. присъда от Върховния касационен съд по делото "Медиасет"  за данъчни измами в особено голям размер, по което освен лишаване от свобода му е забранено да заема и публични длъжности. Съгласно италианския наказателен кодекс осъденият губи академични степени и звания, титли, награди и други отличия. Отказвайки се от отличието, Берускони избягва официалното изключване от организацията и президентския указ за отнемане на държавната награда.  

До началото на 90-те години на 20 век под негов контрол са и най-голямото издателство "Мондадори", веригата супермаркети "Станда", компютърни и застрахователни компании, финансовата група "Медиоланум". Общо "Фининвест" обединява повече от 100 компании, превръщайки се в една от най-големите частни корпорации в Италия.

През 1986 г. Силвио Берлускони купува и любимия си футболен отбор "Милан" и става негов президент. По това време отборът е аутсайдер, но инвестирайки в нови играчи, рекламирайки и привличайки видни треньори, Силвио Берлускони успява да направи клуба един от най-успешните в историята на италианския футбол. През април 2017 г. Берлускони продава 99,9 процента дял в клуба на китайски консорциум за обща сделка от 740 милиона евро. През 2018 г. Силвио Берлускони става собственик на футболния клуб "Монца".

Стремителният му възход винаги е съпроводен с въпроса за произхода на богатството му, на който той винаги отговаря уклончиво. Според сп. "Форбс" личното състояние на Силвио Берлускони се оценява на 7,3 милиарда долара, а през 2021 г. той  е бил шестият най-богат човек в Италия и на 318-о  място по богатство в света.

Политическа кариера

През 1993 г. Силвио Берлускони основава политическото движение "Форца Италия", с което се кандидатира за парламентарните избори през 1994 г. На 26 януари 1994 г. той официално се оттегля от предприемаческата дейност, напуска президентския пост във "Фининвест" и се посвещава на политиката. "Италия е страната, която обичам", са първите думи в телевизионното обръщение на Силвио Берлускони, с което обявява началото на политическата си кариера. За символ на партията си той избира националния флаг и за кратко време успява да спечели доверието на народа.

На изборите през март 1994 г. партията му печели парламентарните изборите и Силвио Берлускони става министър-председател на Италия. Той заема поста в продължение само на седем месеца, тъй като сформираната коалиция се разпада. Напускайки правителствения дворец "Киджи" Силвио Берлускони казва с усмивка на журналистите "Довиждане", а не "Сбогом". Силвио Берлускони отново поема премиерския пост на 11 юни 2001 г. Той ръководи правителството на Италия до 20 април 2005 г., когато подава оставка. Това правителство е на власт 1412 дни - най-дългото в историята на Италия. През февруари 2008 г. Берлускони оглавява десноцентристкия блок "Народ на свободата", създаден чрез сливането на "Напред Италия" и партия Национален съюз. През април 2008 г. блокът печели парламентарните избори и на 7 май 2008 г. Силвио Берлускони отново поема поста министър-председател, който пост заема до 13 ноември 2011 г.

През септември 2013 г. Силвио Берлускони обявява разпускането на "Народ на свободата" и възраждането на партията "Напред Италия". На 26 май 2019 г. Силвио Берлускони е избран за депутат в Европейския парламент, където е най-възрастният депутат.

На парламентарните избори в Италия на 25 септември 2022 г. 85-годишният Силвио Берлускони отново е избран в Сената, печелейки в едномандатния избирателен район Монца (регион Ломбардия), където той е собственик на едноименния футболен клуб. На изборите той успява да постигне нещо, за което отдавна е мечтал - да се върне в италианския парламентарен живот, след като почти цяло десетилетие е прокуден от него.

На 29 септември 2022 г. Силвио Берлускони навършва 86 години, което е отбелязано подобаващо. В имението му в Аркоре годеницата му - 32-годишната Марта Фашина, събира всички членове на клана Берлускони и негови съратници на пищно парти. Силвио Берлускони има пет деца - двама синове и три дъщери от два брака. Той има 17 внуци и един правнук.

На 5 април 2023 г. 86-годишният Силвио Берлускони е приет в болницата "Сан Рафаеле" в Милано заради белодробна инфекция, причинена от хронична левкемия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни