Свързани новини

02.12.2019 10:22

Шофьори и превозвачи: Системата Бонус-малус е грабеж

Видян 1200 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Новата методика за определяне на Бонус-малус по задължителната застраховка Гражданска отговорност е грабеж на застрахователите над автомобилистите в страната. Време е и за основния въпрос: Защо сумата се налага на кола, а не на шофьор, както е редно и логично? Системата, с която уж се насърчават добрите шофьори и се наказват нарушителите на пътя беше представена за  обществено обсъждане преди дни от Комисията за финансов надзор (КФН). "Методиката е изцяло лобистка и КФН, вместо да защити правата на застрахованите лица, се грижи да осигури повече приходи за застрахователите", коментира Христо Райков, председател на Българското обединение на шофьорите. Напомняме, че КФН се финансира наполовина на процент от застрахователите и така се осигурява по 20 бона месечно за шефовете като Бойко Атанасов и калинката ВиАйАй.



Методиката предвижда от 2021 г. застрахователните компании да предлагат до 25% отстъпки и да завишават с до 400% цената на полицата според индивидуалния профил на водача. Всичко се определя от това дали има през годината нарушения като превишаване на скоростта, неправилно изпреварване, шофиране в нетрезво състояние, отнемане на предимство и опасни маневри, за които получава наказателни точки. Застраховката може да поскъпне до 320%. За най-тежките инциденти като причиняване на смърт и телесни повреди на пътя цената на Гражданска отговорност се предвижда да скочи с 400%. Освен това в застрахователната полица се предлага да бъдат включени всички водачи на превозното средство, като размерът на полицата ще се определя от профила на шофьора с най-много нарушения.
Застраховката Гражданска отговорност неправилно се обвързва със спазването на Закона за движение по пътищата, обявиха недоволните превозвачи и шофьори. "В противен случай застрахователите ще трупат паразитна печалба само заради това, че клиентът е нарушил правилата за движение на пътя", коментира Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.
Недоволството е насочено най-вече към това, че за едно и също провинение се налага двойна санкция. "Нарушителят на пътя веднъж ще бъде глобен заради неспазване на правилата за движение и втори път за същото нарушение ще бъде наказан с по-скъпа Гражданска отговорност, посочи Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.
От Българското обединение на шофьорите са сметнали, че ако едно семейство притежава два автомобила с базова застраховка от 560 лв. и единият съпруг получи дори един-единствен фиш за превишена скорост с 20 км/ч в градски условия, полицата веднага ще скочи с 420 лв. според предложената скала.
За същото нарушение малка фирма с пет автомобила, която в момента плаща 1300 лв. Гражданска отговорност, ще бъде наказана с още 1300 лв. отгоре, при това за нарушение, направено само от един от шофьорите, независимо от "бонусите" на останалите
му колеги. За големите транспортни фирми поскъпването на задължителната застраховка е още по-сериозно - с 39 000 лв. за компания с 10 камиона, за които в момента плаща 78 000 лв. "Подобна методика ще унищожи бранша. И без това не можем да намерим шофьори, всеки ден населени места остават без транспорт", предупреди Милтенова.
 Държавата първо трябва да се погрижи за по-качествени пътища: "Българският шофьор кара по най-калпавите пътища в Европа и с най-калпавата организация на движение. Има участъци, където само за половин час може да натрупате 3 фиша", посочи Йонко Иванов. Той припомни данни на Агенцията за безопасност на движението, според които в страната има над 70 участъка по републиканската пътна мрежа с повишена опасност за ПТП.


 "Никъде в Европа няма такава широка ножица. Ще предложим до 50% отстъпки и до 200% утежнения", заяви Христо Райков




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни