Свързани новини

09.08.2019 14:20

Шефът на ТАД Груп в чата: Ще свалям правителството, хаха!

Видян 3172 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата направи публично достояние нови доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП. Те бяха представени по време на гледането на мярката за неотклонение на собственика на ТАД Груп Иван Тодоров в четвъртък. Обвиненият в подбудителство към кибертероризъм беше върнат в ареста, след като магистратите го определиха като общественоопасен. Към наказателна отговорност са привлечени още Кристиян Бойков и търговският директор на компанията Георги Янков.
По време на съдебното заседание Апелативната специализирана прокуратура представи нови доказателства - протоколи от разпити на свидетели, експертни справки, както и други документи, съобщават от държавното обвинение. Един от файловете е чат комуникация между Тодоров и Бойков, в която те обсъждат как и кога да ударят застрахователни дружества, както и източването на данни от НАП. В един от онлайн разговорите Иван Тодоров пише: "Ще свалям правителството, хаха!"

Има и разпити на свидетели, които твърдят, че никога не са били клиенти на "ТАД Груп", но въпреки това дружеството разполага с мейли и пароли на служебните пощи, предаде Нова тв.

По непотвърдена засега информация САЩ вече са отнели визата на Тодоров, именно заради разследването по аферата НАП.

"От сървърите на НАП са източени личните данни на над пет милиона български граждани, а в общодостъпен сайт във файл „NE SE CHISTIIIIIII“ са събрани данни за 2099 лица, заемащи висши държавни длъжности /три имена, ЕГН и заемана длъжност/. Засегната е информационната сигурност на десетки търговски дружества и държавни органи", се казва в съобщението на Спецпрокуратурата.  

“Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура считат, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не се засягат чужди права. Представянето на данни и/или доказателства, част от досъдебни производства е възможност за обществото да си изгради правилна преценка за обосноваността на наказателното преследване по казуси, предизвикващи голям интерес”, пишат още от държавното обвинение. И подчертават, че ще спазват „презумпцията за невиновност”, както и че разпространението на новите доказателства става с изричното разрешение на прокурор. Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, засягащи интересите на трети страни.


   Пред бтв адвокатът на Иван Тодоров Ина Лулчева заяви "всички доказателства не касаят подбудителство. Те касаят дейността на фирмата. Нямат нищо общо с хакерската атака...Срещу Иван Тодоров няма доказателства. Другият подбудител е с гаранция от 20 000 лева. Вчера казахме, че го задържат, защото е собственик на фирмата. Обяснението не е свързано с правото".


 


Линкове към доказателствените материали: 


Застрахователни дружества 


Разпити резюме


Справка телеграм 


Тодоров


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци