06.08.2023 13:08

СГСъд осъден на 3,3 М лв. за кражба на фирма през него

Видян 4671 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обезщетение в размер на 2 милиона лева плюс лихвите, с които сумата става общо над 3,3 милиона лева, трябва да заплати Софийският градски съд (СГС) на немския гражданин от български произход Кристиан Мавродийски, съобщи разследващият сайт BIRD.


Изданието цитира решение на Софийския окръжен съд от 31 юли, което постановява, че СГС дължи на Мавродийски въпросната сума заради свое решение, с което е станало възможно да бъде откраднат делът на баща му Константин Мавродийски във фирмата "Роял Център" ООД.


Той вече беше спечелил дело по свой частичен иск за 101 000 лева срещу СГС, които окончателно му бяха присъдени от Върховния касационен съд (ВКС) през 2019 г. заради същия казус. Сега Окръжният съд в София отсъжда в полза на Мавродийски за остатъка от цялата сума, която той претендира като обезщетение за загубата на дела си в компанията през далечната 2003 г.


Случаят "Мавродийски" стана публично известен още тогава и предизвика възмущението на германското посолство. Той се разви по време на мандата на Светлин Михайлов начело на СГС.


Какво се случва с фирмата?

В центъра на тази история е пенсионираната вече съдия Димана Йосифова от СГС. Преди 20 години именно тя вписва промени в собствеността на "Роял Център". Според тогавашното решение Константин Мавродийски и синът му Кристиан са извадени от компанията, в която до този момент притежават 50%.


Сред активите на фирмата е имот от 4384 кв. м. на столичния бул. "България", който бързо след това е продаден от новия едноличен собственик.



Съдия Йосифова вписва промяната във фирмата, въпреки че по делото са представени 7 нотариални покани до Мавродийски, съзнателно изпращани в продължение на няколко месеца на стария адрес на фирмата, при положение, че според устава на дружеството известяването за събрание трябва да се прави до адреса им в Германия.


На всяка от тези покани при щемпела на нотариуса е вписано: "На посочения адрес няма такава фирма и такова лице." Това означава, че още тогава е било ясно, че баща и син Мавродийски не са уведомени за промвната, но тя все пак е вписана. Така те изпускат срока да обжалват.


Печелившият от тази ситуация е българският им съдружник Димитър Ангелинов, който в последствие получава условна присъда за измама през 2010 г., пише BIRD.


Какво се случва със съдията?

Въпреки че този случай е обект на разследване и провокира множество жалби срещу съдия Йосифова във Висшия съдебен съвет (ВСС), тя така и не понася никаква отговорност - нито наказателна, нито дисциплинарна.


Напротив, тя израства кариерно, през 2012 г. става инспектор в Инспектората към ВСС, а след това е командирована във Върховния административен съд (ВАС).


През 2020 г. съдия Йосифова се пенсионира с "личен почетен знак първа степен - златен, както и с парична награда в размер на 1000 лева за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества", отбелязва BIRD.


По време на обсъждането на пенсионирането ѝ единствено бившият председател на ВКС Лозан Панов повдига въпрос за случая "Мавродийски". Това обаче се оказва без значение, защото мнозинството гласува Йосифова да напусне съдебната система с почести.


Докато все още правораздава в СГС, тя става известна и с друг случай. Именно съдия Йосифова отказа през 2009 г. да регистрира СДС за предстоящите тогава парламентарни избори. В крайна сметка отказът беше отменен от ВАС и партията участва във вота.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби