Села във Врачанско системно мръзнат на свещи заради липса на ток

Свързани новини

18.12.2023 11:20

Села във Врачанско системно мръзнат на свещи заради липса на ток

Видян 410 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тежка ситуация във Врачанско заради постоянно прекъсване на тока. Засегнати са над 2000 души от три села. Те заплашват, че ще блокират пътя, ако не бъде намерено решение.

В селата Челопек, Паволче и Моравица хората разказват, че спирането на тока е ежедневие.

„Положението е трагично и нетърпимо. Трите села сме подложени на системен тормоз. В последните дни токът се побърка буквално. Над 16 пъти в рамките на няколко часа се спира и пуска. Това довежда до много изгорели уреди, липса на топло, на вода. Не можем да живеем по този начин. „Енергохолд“ не искат да правят инвестиции, но ние сме длъжни да правим, защото трябва да си подменим уредите и то точно в момент, в който идват едни от най-светлите празници“, разказва Светлана пред бТВ.

„Вместо да си купим подаръците за празниците, си купуваме агрегати. Ако не пуснат този капел след новата година, както обещават, при първото спиране на тока ще блокираме пътя без да ги предупреждаваме, както нас не ни предупреждават, че ще спрат тока”, допълва Мариана.

В селата има много малки деца, а също и инвалиди. През нощта те стоят на тъмно и студено. За един от жителите спирането на тока означава риск за живота му.

„Аз имам сънна апнея и спя с апарат, който вкарва до мозъка кислород. Той не може да работи без ток. Без ток не мога да спя, спира ми дишането“, казва той.

При ремонт на пътя в Челопек е прокаран подземен кабел, но той не е узаконен и не може да осигури сигурно електрозахранване.

„В рамките на тези повече от две години явно енергодружествата не са успели да направят узаконяването и той да бъде пуснат в експлоатация. След ускорени процедури със съдействието на община Враца и на областната администрация в рамките на два месеца кабелът ще бъде пуснат“, посочва кметът на с. Челопек Тихомир Тошев.

По думите на кмета липсва контакт с енергийното дружество, а недоволството расте с всеки ден. Жителите на селата заплашват да затворят пътя, който се използва като обход заради ремонта на Е-79.


 


 
 
 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей