37-годишният саудитски престолонаследник, който отговаря за ежедневните дела на кралството вместо баща си, крал Салман, според съобщенията се подиграва на Байдън на четири очи, като се надсмива над неговите гафове и умствени пропуски. Критиците на американския президент го обвиняват, че се е поддал на саудитския натиск.

Свързани новини

09.06.2023 16:37

Саудитският престолонаследник заплаши със "сериозна" икономическа болка САЩ

Видян 823 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е заплашил да навреди на американската икономика, след като президентът Джо Байдън е предупредил Саудитска Арабия за "последиците" от договарянето на намаляване на добива на петрол с Русия, съобщава Washington Post, позовавайки се на изтекли материали.

Администрацията на Байдън беше заявила, че ще преразгледа отношенията с кралството след решението на Рияд да намали производството на суров петрол против волята на САЩ.

Престолонаследникът, който е широко наричан MBS, предупреди, че повече няма да работи с американската администрация, ако Байдън накаже Саудитска Арабия. Той също така обеща "сериозни икономически последици за Вашингтон", съобщи в. "Поуст" в четвъртък.

Заплахата се съдържа в класифициран документ, който е изтекъл на сървър Discord, но не е ясно дали забележката е част от прихванатата комуникация или е частно съобщение, изпратено до САЩ.

Байдън ясно изрази недоволството си от Рияд през октомври миналата година, след като групата ОПЕК+ на големите производители на петрол, включително Русия, се съгласи да намали производството с два милиона барела дневно. Вашингтон се стремеше да накаже Москва със санкции върху петролната ѝ търговия заради конфликта в Украйна.

"Ще има някакви последици за това, което направиха с Русия", заяви тогава президентът на САЩ в интервю за CNN, без да уточнява евентуални мерки.


По време на предизборната кампания преди избирането си Байдън обеща да превърне Саудитска Арабия в "парий" заради предполагаемата роля на престолонаследника в убийството на колумниста на в. "Вашингтон пост" Джамал Хашоги през 2018 г., за което Рияд обвини недобросъвестни агенти.

Тази заплаха така и не се осъществи, като вътрешни лица в Белия дом посочиха, че администрацията на Байдън е предпочела да не застрашава двустранните отношения. По силата на съществуващо от десетилетия споразумение САЩ предоставят сигурност на Саудитска Арабия, като в замяна запазват достъпа си до нейния петрол, който кралството търгува срещу долари, поддържайки го като световна валута.

Неотдавна редица високопоставени служители на САЩ пътуваха до Саудитска Арабия, включително държавният секретар Антъни Блинкен. Тези отношения контрастират със съобщенията за лошата лична химия между Байдън и МБС, които не са се срещали от юли миналата година.

37-годишният саудитски престолонаследник, който отговаря за ежедневните дела на кралството вместо баща си, крал Салман, според съобщенията се подиграва на Байдън на четири очи, като се надсмива над неговите гафове и умствени пропуски. Критиците на американския президент го обвиняват, че се е поддал на саудитския натиск.


 



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец