Saudi Aramco

Свързани новини

30.01.2024 11:06

Saudi Aramco намалява планирания максимален производствен капаците до 12 млн. барела на ден

Видян 390 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco заяви във вторник, че ще намали планирания си максимален капацитет за устойчиво производство на петрол (MSC) до 12 милиона барела на ден, като няма да го увеличи до 13 млн. барел, както беше планирано по-рано, предаде БНР.

Saudi Aramco посочи, че е получила директива от Министерството на енергетиката да поддържа максималния си устойчив капацитет от 12 милиона барела на ден и да не продължава да го увеличава до 13 млн. барела дневно.

"Трябва да се отбележи, че MSC се определя от държавата в съответствие със Закона за въглеводородите, приет с кралски указ в края на 2017 г. Компанията ще актуализира своите насоки за капиталови разходи, когато резултатите за цялата 2023 г. бъдат обявени през март", се казва в писмено изявление на Aramco.

Изненадващият ход идва, след като най-големият производител на петрол в света заяви през ноември, че напредва "много добре" с многомилиарден проект за увеличаване на капацитета до 13 млн. барела на ден до 2027 г., докато търсенето в Китай и Индия продължава да расте.

През миналия ноември Саудитска Арабия удължи своето доброволно намаляване на производството на петрол с 1 милион барела на ден до края на март 2024 г. в опит да допринесе за стабилността на глобалния енергиен пазар. В момента кралството разполага с капацитет за 12 млн. барела и произвежда около 9 милиона на ден, след като ограничи добива като част от усилията на ОПЕК + за съживяване на световния пазар на петрол и предотвратяване на петролен излишък, който би довел до допълнително поевтиняване на важната енергийна суровина.

Междувременно петролните фючърси се търгуват без съществени ценови движения. Към 10.45 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 0,3% към 81,58 долара за барел, след като в началото на днешната търговия поскъпнаха за кратко над 82 долара за барел на фона на нарасналите рискове за разширяване на геополитическия конфликт в Близкия изток.

Търговците са особено предпазливи относно нарастващия риск САЩ да бъдат принудени да влязат в пряка конфронтация с Иран след атаката с дрон от подкрепяни от Иран бойци, която уби американски войници в Йордания.

Това би се отразило неблагоприятно върху износа на ирански петрол, който представляваше около 1,0-1,5% от световните доставки на петрол през 2023 г. Ракетна атака срещу петролен танкер Transfigura в Червено море през уикенда също породи страхове за нови прекъсвания на доставките.

По време на вчерашната търговия обаче цените на сорта Брент се сринаха с 1,4%, след като съд в Хонконг разпореди ликвидацията на китайския гигант в сферата на недвижимите имоти Evergrande, подхранвайки опасенията за икономическото здраве на най-големия вносител на петрол в света - Китай.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI също поевтиняват слабо във вторник с около 0,3% към 76,55 долара за барел, след като в началото на търговията поскъпна за кратко над 77 долара за барел, парирайки част от вчерашното поевтиняване с 1,6%.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец