Мъжът, убит при удар на американски дрон в Северозападна Сирия по-рано този месец, може да не е бил високопоставен лидер на "Ал Кайда", както твърдеше Пентагонът, съобщи в в. Washington Post , позовавайки се на американски служители.

Свързани новини

19.05.2023 17:36

САЩ "вече не са сигурни", че ударът в Сирия е убил високопоставен лидер на Ал Кайда: WaPo

Видян 1318 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мъжът, убит при удар на американски дрон в Северозападна Сирия по-рано този месец, може да не е бил високопоставен лидер на "Ал Кайда", както твърдеше Пентагонът, съобщи в в. Washington Post , позовавайки се на американски служители.

Досега Пентагонът отказваше да назове целта на нападението. Роднини и съседи на жертвата обаче твърдят, че той не е имал връзка с ислямистките бойци.

Двама неназовани служители, цитирани от Post, изразиха съмнения относно удара, който е бил нанесен в селски район на провинция Идлиб на 3 май.

"Вече не сме сигурни, че сме убили високопоставен служител на AQ", казва един от служителите, визирайки Ал Кайда. Вторият служител добави, че "въпреки че смятаме, че ударът не е убил първоначалната цел, смятаме, че лицето е от Ал Кайда".

Според в. "Поуст" жителите на сирийското село, което е било обект на американския удар, са идентифицирали жертвата като Лотфи Хасан Мисто, 56-годишен фермер и баща на 10 деца. Те разказват пред вестника, че мъжът е наблюдавал стадото си от овце, когато е бил убит от ракета Hellfire. Членовете на семейството и съседите настояват, че Мисто не е имал връзка с нито една войнстваща групировка.


Ако твърдят, че той е терорист или че са получили някого от Ал Кайда, всички те са лъжци", казва братът на Мисто пред "Пост".

Говорителят на Централното командване на САЩ Майкъл Лоухорн заяви, че военните "приемат сериозно всички подобни твърдения и провеждат разследване, за да установят дали действието може да е довело до неволно увреждане на цивилни граждани".

След като му бяха предоставени координатите на мястото на удара, което се е приземило близо до дома и фермата за кокошки на Мисто, неназован служител на отбраната заяви пред Post, че мястото е "известна зона на интерес" за Ал Кайда. Местните жители оспорват това твърдение, като настояват, че терористите не живеят и не действат в близост до дома на Мисто.

Преди това Пентагонът беше принуден да признае, че подобен удар с дрон в Кабул през 2021 г., при който бяха убити 10 души, е бил "трагична грешка". Първоначално САЩ твърдяха, че са убили високопоставен боец на "Ислямска държава" (ИД, преди това ИДИЛ/ИДИЛ), но по-късно признаха, че при набега са загинали цивилни.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни