Хора бягат през празно поле, за да се спасят от изстрели по време на музикален фестивал близо до границата между Газа и Израел на 7 октомври 2023 г.

Свързани новини

09.10.2023 10:34

САЩ отправи предупреждение към Хизбула

Видян 1303 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ са предупредили трети страни да не се опитват да се намесват в ескалиралия конфликт между палестинската войнствена групировка Хамас и Израел, разкри държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Предупреждението е отправено по-специално към базираната в Ливан войнствена групировка Хизбула, заяви Блинкен в предаването "Състоянието на съюза" на CNN в неделя. Основната му цел е да гарантира, че Израел няма да се сблъска с проблеми на други фронтове, обясни първият дипломат.

"Е, една от причините, поради които президентът Байдън беше много ясен още от първите моменти, че никой другаде не трябва да се опитва да се възползва от тази ситуация, е именно да направим всичко възможно, за да гарантираме, че няма да има друг фронт в този конфликт, включително Хизбула в Ливан", заяви Блинкен.

Държавният секретар призна за обстрела на израелска територия, наблюдаван по-рано през деня в северната част на страната и приписван на действията на Хизбула. Нападенията привидно са спрели след израелските ответни действия, отбеляза Блинкен.


"Видяхме ограничено изстрелване на ракети от Ливан към Израел. Засега изглежда, че това е спряло. Израелците реагираха незабавно. И засега това е спокойно, но е нещо, което наблюдаваме много внимателно", каза Блинкен.


Сериозната ескалация през уикенда между Израел и базираната в Газа Хамас започна рано в събота, когато бойната групировка предприе изненадваща атака срещу Южен Израел. Оперативните работници пробиха няколко пункта по границата, като прегазиха военни съоръжения и атакуваха израелски селища.


По време на нападението бяха убити или отвлечени множество израелски войници и цивилни, като вече е потвърдена смъртта на над 600 души по данни на ZAKA - доброволческа група, която обработва човешки останки след терористични нападения в Израел.


Израел отвърна на удара с масирани въздушни удари по Газа, както и с пренасочване на допълнителни войски в южната част на страната и с призоваване на резервисти за допълнително укрепване на редиците. Страната официално влезе в състояние на война в неделя, когато правителството се позова на член 40 от основния закон в очевидна подготовка за сухопътна операция в Газа. По-рано "Хизбула" предупреди, че ще влезе в бойните действия с пълна сила, ако Израел започне такава операция срещу палестинския ексклав.


Техеран отхвърли обвиненията, че е помогнал на палестинските бойци да планират изненадващото нападение срещу Израел, което беше извършено в събота сутринта.

"Решенията, взети от палестинската съпротива, са яростно автономни и непоколебимо съобразени със законните интереси на палестинския народ", се казва в изявление на иранската мисия към ООН до медиите. "Ние не участваме в отговора на Палестина, тъй като той се взема единствено от самата Палестина".

В неделя "Уолстрийт джърнъл" цитира няколко източника, сред които неназовани членове на бойните групировки "Хамас" и "Хизбула", които твърдят, че офицери от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция са помагали за планирането на нападението срещу Израел от август. Той също така е "дал зелена светлина" за операцията на среща в Бейрут, Ливан, миналия понеделник.


Гази Хамад, говорител на Хамас, заяви пред Би Би Си, че бойците имат "пряка подкрепа" от Иран. Въпреки това Али Барака, друг представител на Хамас, настоява в интервю за NBC News, че Техеран не е бил предварително уведомен за операция "Al-Aqsa Flood". "Това беше изненада за всички, включително и за Иран", каза той.


Въпреки че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Белият дом все още не е видял доказателства за участието на Техеран, някои израелски и американски служители обвиниха Ислямската република в заговор с Хамас.


 На снимката: Хора бягат през празно поле, за да се спасят от изстрели по време на музикален фестивал близо до границата между Газа и Израел на 7 октомври 2023 г.


 


 


 


 




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

водолей