"Най-близкият до калифорнийския начин на живот в Европа е Испания, така че изборът беше лесен за нас."

Свързани новини

06.01.2024 17:03

Сан Франциско е твърде скъп, затова купуват красива къща за 50 000 долара в Испания. Ето как

Видян 2145 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато Джон Флорес и Майкъл Лейц търсят дом, в който да прекарат следващия етап от живота си, те осъзнават, че мястото, където живеят в Сан Франциско, е твърде скъпо.

Вместо това те започват да търсят по-далеч - в крайна сметка купуват красива 120-годишна триетажна къща в селска Испания за по-малко от 50 000 долара.

Преди да се пенсионират, и Флорес, и Лейц са работили в сферата на образованието в САЩ - Лейц е бил гимназиален учител по история, а Флорес - администратор в Калифорнийския университет.

Макар да казват, че и двамата харесват начина си на живот в Сан Франциско, те осъзнават, че ще бъде недостъпно да живеят под наем с пенсии, много по-ниски от заплатите им.

"Европа беше очевиден избор за нас", казва Лейц. "Аз съм отчасти германец и отчасти ирландец, така че в семейството ни има европейски корени.  Джон е отчасти мексиканец, което прави испанската връзка, а и той говори свободно испански.

"Най-близкият до калифорнийския начин на живот в Европа е Испания, така че изборът беше лесен за нас."


Лейц и Флорес не са сами. През последните години все по-голям брой американци се преместват в Европа с цел бизнес и пенсиониране, като според доклад на консултантската компания Global Citizen Solutions Испания се превръща в най-предпочитаната дестинация.

Част от привлекателността вероятно се дължи на целогодишния мек климат и спокойния начин на живот в Испания, съчетан с относително евтини стоки от първа необходимост, включително висококачествена храна и вино.

Освен това през последните години изискванията за издаване на визи и пребиваване бяха значително улеснени. Испания иска да привлече чужди граждани да живеят и работят, за да се справи с огромния проблем с обезлюдяването, особено в селските райони, и приветства цифрови номади, както и заможни хора, пенсионери и собственици на ваканционни жилища.

Намирането на подходящо място и преместването в друга държава никак не е лесно за Флорес и Лейц.

"Бяхме наясно, че преместването не е без препятствия", казва Лейц. "Никога не бях предприемал подобно начинание, но много години преди да го срещна, Джон беше направил нещо подобно във Финикс, следователно имаше повече идеи от мен."

Неизбежно двойката е трябвало да се справи с множество предизвикателства при преместването. Покупката и продажбата на имоти в Европа е много различна от тази в САЩ. Целият процес е много по-официален, включващ нотариуси, поземлени регистри и длъжностни лица като заклети преводачи.


Освен това има и езикови бариери и културни шокове. Като пенсионери Флорес и Лейц не се притесняват за училищата и образованието - основен фактор за бъдещите емигранти, които се местят в Европа с деца.


Сиести и сънливи неделни дни

Тъй като и двамата работеха като учители, имаха много ваканции и ги използваха, за да опознаят Испания и Европа в очакване на преместването си.

Испания е огромна страна с много различни региони - от покритите със сняг планини на север до плажовете и островите в Средиземно море. Има селски долини, малки, романтични селца и големи градове като Мадрид, Барселона, Севиля и Малага.

Флорес и Лейц не бързат и пътуват навсякъде в продължение на няколко години, като отчитат културните промени като дългата сиеста в Испания, многобройните официални празници и факта, че магазините не работят в неделя.

След като избират Испания и след като все още не са се пенсионирали, те започват подготовката си, като усвояват местния език - нещо, което вече им е познато от живота в Калифорния.

"Усъвършенстването на испанския език всъщност е моят приоритет сега, когато всичко останало е решено", казва Лейц. "За ежедневието е много важно да мога да общувам с работниците и местните хора."

Когато се стигна до търсене на жилище, първата им спирка беше Валенсия - красив град и пристанище на Средиземно море в югоизточна Испания.

Валенсия - известна с портокалите, националното ястие паеля, архитектурата, керамиката и културата - става техен дом за три години, докато живеят под наем.


 Градът обаче е извън техния ценови диапазон, когато става въпрос за закупуване на жилище на техните пенсии. Освен това те търсеха по-селско място - за предпочитане жилище, което да могат да ремонтират по свой вкус.


"Нашите хобита са историята и изкуството и искахме място, където да присъстват и двете, както и природата и гората", казва Флорес. "Друго съображение беше общественият транспорт и добрите влакови или автобусни връзки с други части на Испания."


Проучвайки селските села около Валенсия, двамата накрая се спират на историческо градче, наречено Xativa, в което има впечатляващ замък и наблюдателна кула, както и музеи, художествени галерии, барове и ресторанти.


Важното е, че има и бърза влакова връзка с Валенсия и други градове.


Двойката казва, че това, което наистина ги е привлякло, са тесните улички, пълни с множество стари имоти, които плачат за реставрация - някои от тях са доста разрушени, други са в добро състояние.


Освен това са били спечелени от дружелюбните жители - местни жители, както и други чужденци, които вече са се установили щастливо там. Те казаха, че усещат чувство за общност, което е много привлекателно.


След като са избрали място за живеене, сега трябва да намерят подходящ - и достъпен - имот.


Вместо да се обърнат към посредник, те се обърнаха към Idealista, един от най-популярните уебсайтове за продажба на имоти в Испания, и почти веднага намериха място, което им хареса.


Ръкостискане и препятствия


Това беше триетажна каменна сграда, достатъчно голяма за нуждите им и предлагана на разумна цена. Те казаха, че са били изненадани колко ниски са били цените в сравнение с Валенсия и други места в Испания, които са разглеждали - и разбира се, в сравнение със САЩ.



Състояла се от няколко малки стаи на приземния етаж, само една баня и две спални. Те видяха потенциала.


Следващата стъпка беше инспекция, която да потвърди, че къщата е конструктивно здрава и устойчива на атмосферни влияния.


След това имаше и юридическата страна на покупката - леко усложнена от възрастта на сградата - приблизително 120 години. Както често се случва в селските райони на Испания, много документи са били загубени през годините. В отминалите времена собствеността често се е прехвърляла с едно ръкостискане.


В крайна сметка те договарят с продавача цена от 45 000 евро (около 48 000 долара) с включени данъци. Успяват да си осигурят ипотека, което означава, че банката поема част от документите.


След като финализират покупката, те започват да правят планове. Решават да разрушат вътрешните стени на приземния етаж, за да създадат едно голямо, светло пространство. Горният етаж също ще бъде преконфигуриран, за да се получат още една спалня и баня. Искат също така да инсталират климатик - необходимост предвид високите летни горещини в Южна Испания.


След като намират местен архитект и строител, готов да поеме работата срещу 40 000 евро (около 44 000 долара), започват работа на първия етаж.


"Тук открихме най-много проблеми", казва Флорес.


"Имаше четири малки стаи и пространството се усещаше доста тясно. Освен това таванът беше доста нисък, затова накарахме архитекта да погледне дали над него има солидни греди. Имаше и се оказа, че нито една от тях не е изгнила. Въпреки това работниците напръскаха всичко със специален разтвор, за да предотвратят проникването на дървояди в гредите.



"След премахването на преградните стени получихме едно голямо, просторно и слънчево помещение, а таванът се вдигна с 3-4 метра. Това направи цялата разлика."


Освен това двойката премахва едната спалня на първия етаж и разширява основната спалня на втория етаж, като добавя гардероб, спалня за гости и още една баня с вана и душ.


След това идват последните щрихи. Нямало градина, а покрит вътрешен двор с плочки.


"Смятахме да отворим вътрешния двор към небето", казва Лейц. "Но трябва да слушаш местните хора, които знаят. Те настойчиво ни посъветваха да държим вътрешния двор затворен, защото понякога има силни дъждове и къщата може да бъде наводнена. Така че сега той е покрит с прозрачен покрив, който позволява много слънчева светлина.


Те разполагат не само с вътрешен двор, но и с тераса с много растения в саксии. За да се отдадат на артистичните си интереси, те инсталират ателие на тавана. Лейц казва, че обича да рисува, а Флорес прави цветна керамика. Творбите им са изложени в целия имот.


Обзавеждането е смесица от предмети, доставени от САЩ, и местни придобивки.


"Някои неща донесохме от Калифорния, сред които персийски килим, който беше в семейството от дълго време, други купихме в Икеа, но най-добрата ни находка беше магазин за мебели, специализиран в разпродажби на имоти", казва ентусиазирано Лейц. "Там купихме най-красивите антични селски испански мебели."


Работата по обновяването на къщата отнема около шест месеца, но това е последвано от значителното време, необходимо за получаване на разрешение за строеж от местните власти.
Новото стълбище с отворен план.



След като архитектът подава планове, заявления и други документи, двойката скоро се запознава с понятието "mañana" - дума, която буквално означава "утре", но в Испания може да означава всякакъв период от време.


"Най-трудната част беше дългото чакане за разрешението и бюрокрацията", казва Флорес, "но строителните работи като такива отнеха само около шест месеца и минаха без сериозни проблеми, с изключение на намирането на най-доброто място за климатиците."


След като работата е приключила през лятото на 2022 г., те са успели да се нанесат и казват, че вече са напълно интегрирани в общността.


Намерили са много приятели, включително местни жители и други чужденци, и казват, че им харесва как всички се поздравяват на улицата.


"Дори котката ни, която дойде от Калифорния с нас, е щастлива", казва Флорес.



Свикнали са и с живота в малък, заспал град, където всичко е затворено между 14 и 17 ч.


"С напредването на възрастта", казва Лейц, "по-спокойният живот ни допада. Не се нуждаем от нощни клубове и барове, въпреки че понякога ни липсват концерти и театри. Но пък Валенсия не е далеч."



 Източник: CNN


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Риъл естейт експерт от Чуйпетльово Васинити 06.01.2024 22:37

    Сладури!Е щом младИте се искат, да се взимват. Кой ще е булката или ще са на ротация през 6 месеца? и семейно гнезденце си свиват, прекрасно! ЕДНА ТЕХНИЧЕСКА ЗАБЕЛЕЖКА по дома им.Тази стълба без парапет след употреба на алкохол е сигурна предпоставка за домашен инцидент.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.