Бившият председател на Районния съд в Раднево Евелин Драганов осъди прокуратурата на 300 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди, които претърпял заради повдигнато обвинение, по което после е бил окончателно оправдан.

Свързани новини

21.02.2023 16:21

Съдия, оправдан за закана за убийство, осъди прокуратурата за 300 хил. лв.

Видян 891 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият председател на Районния съд в Раднево Евелин Драганов осъди прокуратурата за 300 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди, които претърпял заради повдигнато обвинение, по което после е бил окончателно оправдан.


През ноември 2014 г. съдията е бил привлечен като обвиняем за това, че на 5 септември 2013 г. звъннал по телефона на деловодителката Йовка Митева й се заканил с убийство. По думите на жената той й казал: "Мръсна к***, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи".


На три инстанции той е бил оправдан, а окончателното решение на ВКС е от април 2020 г. Съдиите приеха за доказани изречените думи и недопустимото поведение на Драганов, но са единодушни, че това не е закана за убийство, която би предизвикала страх у деловодителката.


Тя е подала сигнала 8 месеца след случката във Висшия съдебен съвет, като през това време е работила със съдията. В хода на делото стана ясно, че по това време магистратите и служителите в Районния съд са били разделени на враждуващи лагери и в съда е имало изключително влошена работна атмосфера. Докато са продължавали делата срещу него той е бил отстранен от длъжност.


След оправдаването на съдия Драганов той е подал искова молба до съда за обезщетение от 350 хил. лв. за претърпените морални вреди и още 7700 лв. за разноски.


В исковата си молба до съда той заявява, че преди повдигането на обвинението бил уважавана личност в обществото, не само в Раднево, но и в страната. Имал увереност в себе си, в знанията и възможностите си и утвърдени от жизнения му опит усещания за собствени чест и достойнство. Вследствие незаконно повдигнатото му обвинение тотално се променил начина му на живот и собственото му разбиране за добро и зло.


СГС прие, че Драганов наистина е претърпял тези морални вреди и те следва да бъдат възмездени по справедливост с обезщетение в размер на 300 000 лв.
Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативен съд - София.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 мафия 21.02.2023 21:51

    Гарван гарвана око не вади!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак