Бившият шеф на дирекция Финансова сигурност в ДАНС Мирослав Маринов осъди прокуратурата за 20 000 лв.

Свързани новини

16.02.2023 16:39

Бивш шеф в ДАНС осъди прокуратурата за 20 000 лв.

Видян 542 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Бившият шеф на дирекция Финансова сигурност в ДАНС Мирослав Маринов осъди прокуратурата за 20 000 лв. Той я осъди по Закона за отговорността на държавата за незаконното обвинение за изнасяне на класифицирана информация срещу заплащане, съобщи Лекс. Преди 3 години Маринов беше окончателно оправдан по това дело, което продължи 4 години, но беше секретно и решенията така и не бяха публикувани.


Обвинението срещу него беше, че е изнесъл 11 документа, които са държавна тайна, поверена му по служба. Маринов давал копия от тях на бивш доброволен сътрудник, който с тях доказвал на фирми, че са разработвани от службите и ги карал да си плащат, за да си нямат проблеми. Бившият сътрудник бил свидетел по делото, а за него се разбра само, че е помагал на службите до март 2015 г. Тогава заради "загуба на оперативни позиции" бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС, но не бил уведомен за това.


През март 2018 г. прокуратурата съобщи, че на първа инстанция Маринов е осъден условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок и заяви, че ще протестира с настояване за по-високо и ефективно наказание. След това присъдата е била отменена от апелативния съд, а едва от решението на Върховния касационен съд през 2020 г. стана ясно, че той е окончателно оправдан.
В решението на съдия Екатерина Стоева от Софийския градски съд (СГС) се отбелязва, че Маринов е с чисто съдебно минало, особено тежко е преживял времето в ареста, което силно влошило здравословното му състояние.


Като унизителни за достойнството му са описани претърсването и изземването на работното му място. Съдът пише, че такъв ефект е имало и широкото медийно отразяване на делото, но не изцяло по вина на прокуратурата.


Прокуратурата ще трябва да обезщети бившия агент на ДАНС и с още 2500 лева за имуществени вреди, тъй като при личния обиск и претърсване през 2015 г. са му били отнети 5 мобилни телефона и друга техника.
Решението на СГС не е окончателно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог