Свързани новини

07.03.2021 17:03

Съдът нареди Созопол да премахне част от крепостната си стена

Видян 3050 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бургаският районен съд разпореди да бъде съборена част от крепостната стена на Созопол. Причината е, че археологическият обект скривал гледката към морето на собственик на заведение. Според решението на съда, публикувано на официалната страница на институцията, крепостният зид смущавал ползването на имота по предназначение, съобщава Бургас инфо.


Претенциите са за около 6.5 кв. м - част от Архитектурно-исторически комплекс Южна крепостна стена и кула в старата част на Созопол. Консервацията и реставрацията им продължиха 17 г. и бяха финансирани от ЕС. Проектът кандидатства за награда на Европейски съюз за културно наследство – Европа Ностра за забележителна дейност в областта на консервацията, реставрирането и изследването на исторически обекти в Европа и света.


„Това е архитектурно-строителен паметник на културата и частичното премахване ще го увреди“, е позицията на Община Созопол.


В делото е приложено и заключението на вещо лице, според което „на място няма видими следи от съществуващ старинен архитектурен паметник крепостна стена. Процесната е новоизградена – от нивото на крайбрежната алея, без да представлява възстановка на основи от такава от Античността или Средновековието, чрез надграждане“.


В съдебното решение никъде не е посочено дали въпросната част от зида ще бъде разрушена до основи, за да се открие цялостна панорама пред собственика на заведението или пък пък ще бъдат отстранени само вторичните интервенции по градежа.


Община Созопол е осъдена и да плати съдебните разноски на ищеца в размер на над 1 500 лева. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в двуседмичен срок.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 08.03.2021 19:06

    Има заведение ... има проблем . Заведението пречи на туристите от цял свят да виждат , да гледат и да се наслаждават на историческата забележителност древната стена ...Заповед : Да бъде преместено заведението в срок от един месец на друго място . П. не се чете . Йосиф Джугашвили .

  • 001 Ал Капоне Банкянски 07.03.2021 19:14

    В страната на Боко и Цв.Цв. няма „Европа Ностра"! Тук властва Коза Ностра - герберастията!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева