Свързани новини

24.06.2009 18:15

Събират разделния боклук заедно

Видян 1671 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разделното събиране на отпадъци в София в момента спира до контейнерите за стъкло, хартия и пластмаса. Въпреки, че боклуците в столицата трябва да се сортират това в момента го правят само клошарите.
Фирма Екобулпак, която е сключила договор с общината за изграждане на система на разделно събиране, на практика е спряла камионите си заради проблеми с извозването и реализацията на вторичните продукти, получени сред преработката на боклуците. Това казаха за 19` общински съветници от опозицията. По думите им фирмата отдавна събирала с един курс различните видове отпадъци, защото иначе била на загуба.
Това влиза в противоречие общинската наредба за чистотата, в която има ясни изисквания за разделното събиране на отпадъци от опаковки. Но начинът, по който това се прави от самата фирма, обезсмисля заложените от кметството норми. Независимо от този факт обаче нарушителите, които изхвърлят в общите кофи отпадъци, предназначени да се събират разделено, са заплашени от сериозни глоби. Те са - от 150 лева до 500 лева за физически лица и от 700 лева до 2000 лева за фирми.
Общинари твърдят също, че и Столичната община имала проблеми в Суходол със сепарираните отпадъците, от които се трупали огромни количества. Причината е и тук била в трудната реализация на суровините.
Заводът за гипсофазер във Видин например не ползвал нашата вторична хартия, а внасял такава от Гърция. Трудно се пласирало и стъклото. А за проблемите с вторичния метал допринасяла и ниската му изкупна цена.
Иначе този месец 500 търговски обекта се включиха в проекта на общината  за разделено събиране на отпадъци. Според предписанията на инспектората през деня хартиените отпадъци от опаковки трябва да се съхраняват в магазините и да се изнасят сгънати до контейнерите за битови отпадъци в края на работното време. Извозването се организирало от фирмите за разделено събиране след 21 ч.
Това обаче трудно може да се осъществи, след като контейнерите за разделно събиране не се изпразват. И при най-добро желание в тази ситуация хората са принудени да оставят опаковките отстрани, или пък да ги хвърлят с битовите отпадъци.
Другата седмица бившият концесионер по чистотата „Новера“ ще започне да прибира контейнерите си, които вече са „освободени“ с решение на  прокуратурата на 12 май. Въпреки договореният между фирмата и общината график съветници не изключват да се повтори тежката ситуация от 1 март тази година. Тогава в пет столични района при смяната на концесионерите и контейнерите им някъде имаше от двата вида кофи, а другаде пък нямаше никакви. Общинари коментираха, че има риск столичните улици отново да се превърнат в нерегламентирани сметища.


В контейнерите за разделно събиране на отпадъци можем да изхвърляме
всички видове пластмасови бутилки. Пластмасовите опаковки трябва да са изпразнени от съдържанието си, а бутилките от минерална вода и безалкохолни напитки трябва да се смачкат, за да не заемат голямо пространство.
В контейнерите за разделно събиране не трябва да се изхвърлят: замърсени или омазнени кутии и опаковки, вредни
или опасни вещества.


Договори за изграждане на системи за разделно събиране са сключени в 84 общини на територията на цялата страна. Това са София, Пловдив, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Габрово, Севлиево, Свищов, Търговище, Горна Оряховица, Русе, Ловеч, Петрич, Балчик, Велинград, Дряново, Провадия, Невестино, Ихтиман и други. Население в тях е над 1 800 000 души.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Едно такова майско празнично се получава при вас

Едно такова майско празнично се получава при вас.