Свързани новини

18.03.2009 15:04

Нов завод за рециклиране на отпадъци в Девня

Видян 4976 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 100 000 до 600 000 тона боклук годишно ще изгаря новият завод за рециклиране на отпадъци на АКБ - Форес в "Полимери” АД - Девня, който трябва да заработи до 3 години.


От изгорените отпадъци при 1200 градуса с уникалната шведска високотемпературна технология, ще се произвежда пара и електричество, с което ще се задоволяват собствени потребности. Това заяви във Варна ръководителят на Българска индустриална група Николай Банев, предаде БГНЕС. Банев обясни, че "Полимери” е третият по големина потребител на електроенергия у нас и с изграждането на завода за рециклиране на отпадъците, ще намалят разходите си за пара и електричество. АКБ Форес се е спрял на шведската технология на фирмата "Юзитол”, заради пълното изгаряне на отпадъците и ниските вредни емиси в атмосферата. Законодателството в Швеция в това отношение е по-строго от това в ЕС и заводите на фирмата са в центъра на населените места, обясни Банев. У нас все още няма нито един такъв завод, докато шведите са потстроили над 30. Вицепрезидентът на "Юзитол” Матиас Филипсон добави, че в Швеция работят съвместно с концерна СААБ, като управляват 3 завода и рециклират по 500 хил. тона отпадъци годишно. Там дори плащат за боклука, за да може да върви производствения процес на пара, електричество и топлоенергия за индустриалния район на Линкьопинг, обясни специалистът. Себестойността на инсталацията, която ще се изгражда в Девня е за близо 80 млн. евро. За нейното захранване ще бъде привлечен боклукът на Девня, Провадия, Шумен, Добрич и част от битовата смет на Варна, кято няма да може да се преработи от новоизграждащия се завод край Езерово. Още с началото на проучванията на шведските специалисти станало ясно, че нашият боклук е висококалоричен, като изчисленията сочат, че от изгарянето на 4 тона се полчуава енергия, колкото от 1 тон нефтен продукт. Шведите дори са направили изчисления, ако количествата битови отпадъци у нас намалеят да се внася боклук от Италия и Гърция. За целта може да се използва близостта на Варненското езеро до "Полимери”, коментира Николай Банев.
Предвид актуалната световна икономическа обстановка Българска индустриална група се е преструктурирала и от 11 дъщерни холдинга ги е окрупнила на 4, обясни той. Близо 80 млн. лв. са инвестирани в проекти, които тази година влизат в експлоатация. Ние сме подготвени и най-леко ще преживеем кризата, каза Банев. Той обаче изрази недоволство от начина, по който банковата система у нас работи с бизнеса. Самият факт, че само 2 % от парите за инвестициите, взети с кредити от АКБ Форес са от българска банка, говори за това. Българските производители са обезпокоени и от инвазията на китайска стока на двойно по-ниски цени на световните пазари. Така например, цената на калцинираната сода се е сринала от 500 на 200 долара за тон, което означава, че до месец и половина китайците ще стъпят и нан ашия пазар. Затова трябва да сме готови и да оптимизираме непрекъснато дейностите си, обясни бизнесменът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Важно е да останете отворени за нови идеи

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и