Свързани новини

21.08.2015 10:10

Събарянето в „Максуда" спря временно

Видян 1265 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Събарянето на незаконните постройки в ромската махала „Максуда" ще продължи след няколко дни, каза кметът на Варна Иван Портних в интервю за БНР. Вчера там бяха съборени 47 незаконни къщи, съобщава КРОСС. „Събарянето беше спряно, защото се натрупаха доста отпадъци в самия район от съборените бараки до момента. В тези постройки, около 10-на, които останаха, има много покъщнина, хората помолиха да им се дадат няколко дена. Сами поеха ангажимент да изнесат нещата си и процесът да продължи", обясни Портних.


Според него процесът по събарянето вчера е минал спокойно, благодарение на съдействието на социалните работници, медиаторите, БЧК.


Не бих допуснал тези хора да продължат да обитават бараки в сервитута на дере, което във всеки един момент, в подобен дъжд, ще репродуцираме една такава трагедия (бел. ред наводнението в „Аспарухово"), коментира кметът Иван Портних.


Според него в такава ситуация не може да се говори за политика, а за прилагането на закона и предотвратяване на много по-тежки последици.


От организацията „Равни възможности" са адресирали писмо до Европейския съд по правата на човека с искане за налагане на привременни мерки по отношение на България заради събарянето на незаконните постройки в „Максуда". Това е направено на 19 август, обяви адвокат Даниела Михайлова.


Нейното питане до Европейския съд по правата на човека спря събарянето на незаконните къщи в Гърмен.


„Администрацията във Варна и в район „Младост" не даде информация по отношение на датата, на която смята да извърши събарянето на къщите в „Максуда", включително на засегнатите хора. Подобна безпрецедентна проява на жестокост ние не сме виждали и на такава не сме били свидетели изобщо. Това се отнася дори и до последния случай в Гърмен", обясни адвокат Михайлова.


Тя каза, че по отношение на писмото до ЕСПЧ има обратен отговор. „Получихме факс, с който бяхме уведомени, че българското правителство е задължено да отговори на два въпроса по отворения в Европейския съд случаи. Тези два въпроса са следните: Какви специални действия са предприети, за да се настанят децата, които са засегнати от разрушаването на къщите и дали тези действия включват разделяне на децата от техните родители".


Илиян Ризов - председател на Сдружение „Съучастие", което помага в разрешаването на проблемите чрез медиатори и здравни посредници в ромската махала „Максуда", потвърди информацията, че жената на работника, който загина при разрушаването на хотел в комплекса „Слънчев ден" е останала без дом след събарянето на постройките вчера. По думите му тя е настанена заедно с децата си в Специален учебно-професионален център.


Според Илиян Ризов много хора са били изненадани от акцията: „Имаше хора, които са на работа и се прибираха към обед. Може би за различните къщи е било различно, но те не бяха предупредени точно за този ден".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак