Свързани новини

14.01.2015 17:01

Събарянето на паметника пред НДК блокирано

Видян 1358 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Демонтирането на паметника пред НДК е блокирано. Авторът на монумента „1300 години България“ проф. Валентин Старчев е завел дело срещу Столична община, съобщи самият той на пресконференция в сряда в БТА, цитира ploshtadslaveikov. Скулпторът не приема решението на Общината от 18 декември 2014-а за премахването на творбата, а части от нея да бъдат експонирани в Южния парк. Докато не се произнесат магистратите, паметникът няма да бъде местен. Според запознати, процедурата може да продължи около две години.


„Ако някой днес не разбира този паметник или не може да си обясни защо е такъв, ще му кажа, – заяви на пресконференция днес в БТА Валентин Старчев. – Когато общината разсъждава върху вида на монумента, върху това харесва ли се, или не, и прочие въпроси, би трябвало преди всичко да се запознае с постиженията на авторите, както и с моето творчество, защото аз имам още няколко паметника с определена посока на развитие, с определена концепция, която съм се мъчил да включа, и с която архитектите са се съгласили, работили сме заедно докрай.


Искам да обърна внимание на едно изказване на г-н Чобанов (бел. ред. – зам.-кметът Тодор Чобанов) преди няколко дни за това, че паметникът още от първия ден се руши. Това не е вярно. Паметникът до 1989 г. се пазеше и никой не можеше нищо да открадне от него, да го драска, да се гаври с него.


След 1989 г. монументът беше абсолютно изоставен. Върху него започнаха да се разиграват игрите на нашите мургави братя. Те го ограбиха целия, свалиха цялата пластична част, облицована с медни ламарини, откраднаха всички железа и се наложи общината да сключи един договор, за да смъкне облицовката, която в един ъгъл започна да се разваля. Петното беше изчистено, за да не продължи ерозията. След това Общината нае фирма, която смъкна цялата облицовка на паметника, за да запази гражданите и децата, които се въртят там, да не стане някой неприятен инцидент. И продължи директно да руши паметника – смъкна големите панели, които закриваха конструкцията и я оголиха. Тези панели бяха тежки – по 2-3 тона и не представляваха никаква заплаха. Разбиха цялото околовръстно развитие на паметника, което беше като парапет – с едни блокове 60 на 60 сантиметра, дебелина 40 сантиметра и тежаха по половин тон, стъпили на здрава основа. Разби се цялата вътрешна част, а накрая и една козирка – докараха най-силните машини, за да я разрушат. В. „Преса“ показа със снимки как общината кърти паметника.


Така че нека сме наясно дали монументът сам се разпада или умишлено се руши.“


Ако Столична община не отмени решението си да демонтира паметника „1300 години България“, творческите съюзи у нас се готвят да излязат на протест.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец