Свързани новини

22.04.2019 16:14

С най-евтиното ни лекува НЗОК

Видян 3446 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Здравната каса обмисля нов вариант как да пести от лекарства за сметка на пациентите, пише Капитал. Предвижда се нов принцип на разходоефективност, който ще се прилага при всички лекарства над 30 лв. Ще се търси най-евтиния, но не и най-еквивалент за всяко едно заболяване. От новата идея ще бъдат икономисани 780 хил. лв. за година, прогнозират от НЗОК. Това представлява нищожният под 1% от заложените в бюджета на здравната каса 1.2 млрд. лв. за медикаменти за годината.

Касата и здравното министерство предлагат на болните пациенти да започнат да се лекуват с най-евтините медикаменти, според  проектонаредба за условията за реда за предписване и отпускане на лекарства, която е качена на сайта на МЗ.  В мотивите е посочено, че целта  е да се пести ресурс на  НЗОК чрез въвеждането на т.нар. разходоефективност. Този принцип залегна през м.г. при предписването на терапия на новозаболелите пациенти с ревматоиден артрит, псориазис, улцерозен колит и др. Сега здравните институции предлагат той да важи и за всички болести, за които се изписва лечение с протокол.  Подобен принцип ще важи за такива болести като: множествена склероза, диабет, психиатрични и онкологични заболявания, хепатит С и много други. Ако бъде въведен,  НЗОК ще решава по свое усмотрение коя е най-разходоефективната терапия и лекарите ще бъдат длъжни да я изписват на болните, без да се съобразяват с медицинските показания. Прилагането  на подобен текст ще лиши пациентите от най-доброто възможно лечение за тях, а чисто новите лекарства ще се прилагат съвсем ограничено, тъй като вероятно ще бъдат разходонеефективни.

Вече не лекарите, а  НЗОК ще решава кой тежко болен със скъпо лекарство с цена над 30 лв. с какво да се лекува. Това обаче няма да става по сегашните прозрачни критерии на Националния съвет (НС) по цените, а по усмотрение на администрацията на касата. Шефът на Българския пациентски форум Иван Димитров , посочи, че лекарите ще бъдат глобявани с 5000 лв., ако си позволят да не изписват най-разходоефективното лекарство.
В момента НС взема решение лекарите да избират кое лекарство да предпишат, като здравната каса плаща една и съща цена за всяко от тях. Ако лекарите искат да изпишат по-скъп медикамент и пациентът иска да си доплати, той има възможност да го направи. В аптеките работят и множество програми, с които фармацевтичните компании покриват доплащането на хронично болните пациенти за скъпи терапии. Освен това решенията на съвета за цените и процентът доплащане могат да се обжалват в специална комисия по прозрачност на цените.

С въвеждането на принципа на най-разходоефективното лекарство възможност за доплащане няма да съществува, а пациентите ще получават като първо лечение най-евтиният продукт.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей