Свързани новини

05.08.2022 16:08

Русия изстрелва шпионски спътник за Иран

Видян 10669 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия ще изстреля шпионски спътник за Иран, но ще го използва за шпиониране на Украйна, пише в. "Вашингтон Пост", позовавайки се на свои източници в западните разузнавателни служби.


Сателитът ще подобри значително възможностите на Техеран да шпионира военни цели в Близкия изток. Москва обаче възнамерява първо да използва космическия апарат за наблюдение на украинските въоръжени сили, пише вестникът. Спътникът Hayam ще бъде изстрелян на 9 август. Русия ще го използва в продължение на няколко месеца за наблюдение на военни обекти в Украйна. Сателитът ще бъде оборудван с камера с висока резолюция.


Същевременно съветник в кабинета на украинския президент Алексей Арестович заяви, че Иран е предал на Русия 46 безпилотни самолета.


По негова информация руската армия вече ги използва в Украйна. "Иранският дрон е машина от доста предишно поколение, направена на коляно, но може да реши част от задачите, защото в тази война и детските квадрокоптери решават задачи - с импровизирани захващащи механизми за хвърляне на гранати", каза Арестович.


Припомняме, че в края на юли се появи информация, че Иран ще достави на Русия ударни безпилотни самолети. Двете страни официално отричат това.


Същевременно стана известно, че бившият заместник-ръководител на Главното управление на разузнаването на Украйна към Министерството на отбраната е заподозрян в държавна измама. По данни на СБУ той е събирал секретна информация от Министерството на отбраната по поръчка на руските специални служби. Задържан е в началото на руската инвазия.


По данни на СБУ по време на обиск на работното му място той се е опитал да застреля с пистолет "Макаров" представителите на следствено-оперативната група на СБУ, пристигнали да извършат процесуални действия.


Задържаният е бил заместник-началник на ГУР от 2008 до 2010 г. След това е работил на различни длъжности в същото ведомство, както и в редиците на изпълнителния състав на Държавната космическа агенция на Украйна.


За задържаното лице е избрана превантивна мярка под формата на задържане под стража, съобщават украинските медии.


Междувременно в Николаев започва лов на предатели - в града ще бъде въведен полицейски час от 23:00 ч. на 5 август до 05:00 ч. на 8 август, съобщи ръководителят на областната държавна администрация Виталий Ким. През юли Ким обяви плановете си да затвори за няколко дни Николаев, за да намери хора, които биха могли да сътрудничат на Руската федерация, и обеща да плати по 100 долара на всеки, който помогне за обезвреждането на руски помощник.


Властите в града да се опитват да предотвратят руски удари по военни обекти в Николаев, като организират издирване на онези, които съобщават на противника за местоположението им.


През нощта и сутринта Николаев отново бе под обстрел. По предварителна информация на военното командване районът е бил обстрелван с касетъчни боеприпаси и РСЗО през нощта и с далекобойна артилерия "Пион" сутринта.


Според актуалната сводка на руското министерство на отбраната руските военновъздушни сили нанесоха удари по пунктовете за временно разполагане на два гаубични артилерийски дивизиона от 44-а артилерийска бригада на ВСУ и складове за ракетно и артилерийско въоръжение в Запорожка област


В резултат на това са убити до 150 военнослужещи, унищожени са две американски гаубици M777 и до 1500 боеприпаса, шест украински гаубици Мста-Б, осем артилерийски оръдия от различни модификации, около 350 снаряда за ракетни установки "Град" и седем безпилотни летателни апарата.


В Харковска област девет местни жители са влезли в конфликт с командири на части от 92-ра механизирана бригада на армията: командването се опитало да изсели цивилни, за да настани военните в къщите им. За да спрат протестите, военните откриват огън. Девет цивилни са ранени.


Нанесени са удари по четири командни пункта, "временен пункт за разполагане на националистически формирования", както и по жива сила и военно оборудване на ВСУ в 182 района. Унищожени са два склада с ракетни и артилерийски оръжия и боеприпаси.


Според сводката на Генералния щаб на ВСУ от сутринта на 5 август в близост до Северск се водят боеве с танкове и стрелково оръжие. На юг и на изток от Бахмут в районите на Соледар и самия Бахмут се провеждат опити за руско настъпление. Продължава руската офанзива край Авдеевка.


На фона на случващото се украинският президентски съветник Михаил Подоляк, заяви, че "замразяването" на войната в Украйна ще има сериозни последици и ще превърне милиони хора в заложници - като в Северна Корея.


"Как изглежда руската окупация на Южна Украйна? Филтрационни концлагери. Масови арести и изтезания. Ограничено раздаване на хранителни продукти. Пълен контрол. Няма права и свободи. "Да "замразиш" тази война означава да получиш нова КНДР с милиони заложници", написа той в Twitter, имайки предвид милионите, които живеят в завзетите от Русия територии. Вероятно това е неговият отговор на периодичните призиви от страна на Запада за прекратяване на огъня между Украйна и Русия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ЗСУ 05.08.2022 17:38

    Я руский военный корабль, предлагаю сдаться и сложит оружие:)))) руский военный корабл, иди на хуйййййййй!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец