Свързани новини

29.04.2014 16:31

Русия: ЕС би трябвало да се срамува от новите санкции

Видян 1519 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия разкритикува новите санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу нейни граждани заради участието им в украинската криза. Според Москва ЕС е под властта на САЩ и би трябвало да се срамува от това, съобщава "Ройтерс".


ЕС публикува във вторник имената на 15 руснаци и украинци, на които ще бъдат наложени санкции заради ролята им в украинската криза. Новината идва ден, след като САЩ обявиха нови санкции срещу Русия.


"Вместо да накара кликата в Киев да седне на масата с Югоизточна Украйна, за да договори бъдещата структура на страната, нашите партньори са на заповедите на Вашингтон с нови неприятелски жестове спрямо Русия", обяви руското Министерство на външните работи.


Преди това руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че американските ограничения върху износа на високотехнологични материали къв Русия, ще нанесе удар на руските компании в този сектор. "Тежестта на тези мерки е абсолютно очевидна", заяви Рябков в интервю за gazeta.ru.


ЕС публикува във вторник, 29 април, списък с лица, смятани за "отговорни за действия, които компрометират или заплашват териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна", в който фигурират и водачи на сепаратистки групи в Източна Украйна. На тези лица Брюксел налага забрана за издаване на визи или замразяване на банкови сметки.


В списъка е началникът на Генерлния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов, който се смята за "отговорен за масивното разполагане на руски военни части по границата с Украйна и липсата на намаляване на напрежението". Според Запада в граничната зона между Русия и Украйна се разположени 40 хил. руски войници.


Под удара на санкциите попада и Игор Сергун, шеф на руското военно разузнаване. Двама зам.-председатели на руската Дума, долната камара на парламента в Москва, също са включени в списъка .на ЕС. Това са Сергей Неверов и Людмила Швецова. Досега в списъка със санкции срещу Русия на ЕС имаше 33 имена, двама от които от най-близкия кръг на президента Владимир Путин.


ЕС санкционира още водачите на проруското движение в Източна Украйна, като Валерий Болотов, Герман Прокопшев и Андрий Пургин, смятан за "шеф на Република Донецк".


Списъкът включва също руснаци, замесени в присъединяването на Крим към Русия, като Дмитрий Козак, Олег Савелиев и Сергей Меняйло.


Според дипломатически източници, цитирани от "Нувел обсерватьор", списъкът със санкции на Брюксел, който вече включва 48 имена, би могъл да бъде продължен в близките седмици, ако кризата се задълбочи. 22 украинци, които са имали важна роля при предишния режим, също са санкционирани със замразяване на авоари заради "отклоняване на обществени средства".



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей