Свързани новини

24.11.2013 15:11

Румен Гечев: 27 млн.лв. ще отидат за здраве, вместо за подслушване

Видян 1408 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Направени са първи стъпки, без да се правят чудеса, по преструктурирането на разходите в Бюджет 2014. Например, номер едно беше МВР, сега е социалното министерство. Най-големите разходи са за социални цели, общите разходи са почти 12 млрд.лв. Няма повишение на разходите за подслушване, тъй като в бюджетната и икономическата комисия решихме 27 млн. да бъдат извадени от техническата служба на МВР за подслушване и пренасочени към здравното министерство за финансиране на ваксините, което беше прехвърлено към Здравната каса. Това заяви Румен Гечев, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по икономическата политика и туризъм в НС, в ефира на Нова телевизия. "В най-социалния бюджет увеличението на бюджетните приходи е с 500 млн.лв, спрямо бюджета от 2013г., след неговата актуализация, а разходите са повече с малко над 300 млн. лв. Това е количественото сравнение спрямо предходния бюджет, но по-важно е качеството", допълни той.

Гечев коментира и твърдението, че това е "платена любов" с думите: "Ако под "платена любов" се смята увеличението на майчинските, повишението със 100 лв. помощта за всички първокласници в България, със 100 млн. са увеличени вложенията за повишение на квалификацията на младите безработни, ако под това разбирате размразяването на пенсиите и на доходите в публичния сектор, то  тази "платена любов" е за предпочитане, пред тази на разни "котараци", специални банки и други".

Общо 640 млн.лв. ще се разпределят по принципа на бюджета на ЕС


Народният представител е категоричен, че във всеки бюджет, трябва да бъде направен баланс между растеж и социални плащания. "Ние увеличаваме парите за икономически растеж и изравняване на разликата между регионите. За първи път заделяме целеви фонд от 500 млн. лв., плюс 100 млн. лв. за образование в т.ч. средно и висше, плюс 20 млн. за иновации, плюс 20 млн. за отбрана, общо 640 млн.лв., които се разпределят по принципа на бюджета на ЕС. Всички бюджети на министерствата са намалени между 12% и 14%", обясни той. Гечев заяви, че тези пари ще бъдат разпределени на база на определени критерии и показатели, които са обявени: създаване на заетост, изравняване между икономическото неравновесие между регионите в страната, принос към икономическия растеж, принос за износ. "Има различни инвестиционни програми, едни са свързани с износ, други със заетост, трети и с двете, в момента се прави система от показатели, които ще бъдат обявени от правителството, ще ги разгледаме в комисиите и ще бъдат качени в интернет. Ще има пълно прозрачност в разпределението, какво е в ЕС", каза той.

На въпрос как точно ще се конкурират министерства и общини, Румен Гечев поясни, че министерствата няма да кандидатстват по проекти, за да си модернизират компютрите и бюрата, а това ще бъдат крупни национални проекти. По темата за изтегления заем, депутатът от КБ, обясни, че заем не се дава срещу залог на българска земя или активи, а срещу гаранцията на правителството и ратификацията в парламента. "Ние взехме 1 млрд. дълг тази година след актуализацията на бюджета, ще продължим да взимаме и през 2014г. Според статистиката всяко правителство по света, като изключим Саудитска Арабия и още 2-3 износителки на петрол, теглят заем. Да не се връщаме на Германия, Япония или САЩ, които си затвориха федералните агенции и дългът им е 5 пъти по-висок от българския дълг в момента, като дял от БВП", каза той. Гечев допълни, че в момента България и Естония имат рекордно нисък дълг, "но това, че ние имаме 20 на сто дълг от БВП, не означава да го вдигаме и да го правим на 80%". Той припомни, че при управлението на ГЕРБ има над 2 млрд дълг всяка година. "Последните години средно има 4 млрд. държавен дълг за 3,5г. по статистика. Има още 4 млрд. от фискалния резерв похарчени и най-лошото, взели са от Здравната каса 1,4 млрд и са ги похарчили в общия кюп. 10 млрд. струва управлението на ГЕРБ и какви са резултатите - замразени доходи, растеж по дъното, 450 000 безработни, 150 000 фалирали фирми", коментира народният представител.

По неговите думи политиците трябва да си говорят за национални приоритети, които са свързани не с конкретни политики, различаващи се между леви и десни, пример е бежанците. "Това, от което има нужда България в момента е спокойствие, защото сме между първо и второ четене на Бюджета. Той е по-добър от миналата година, има възможности да бъде реализиран при по-благоприятни условия, и в Европа, и в световното стопанство, поне такива са тенденциите. Ние трябва да си изпълним задълженията по Конституцията", заключи Румен Гечев.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци