Румъния

Свързани новини

15.09.2023 11:47

Румъния ще съди Австрия заради Шенген

Видян 1444 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Румъния ще атакува Австрия в Европейския съд и ще иска обезщетение, ако австрийското правителство продължи да настоява за вето по отношение на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. Това съобщи самият румънски премиер Марчел Чолаку в интервю за в. "Дер Щандард", цитирано от румънските медии и от БТА.

Той твърди, че щетите, причинени на страната му от австрийската блокада, възлизат на поне 2% от нейния БВП, тоест на няколко милиарда евро.

„Не е възможно да се изисква сигурност на европейско ниво и в същото време да се отхвърля основно право на Румъния като това за присъединяване към Шенгенското пространство“, каза Чолаку. Той определи като невярно твърдението на австрийския канцлер Карл Нехамер, че има много активна миграция през Румъния.

“Заедно със Сърбия сме въвели съвместен контрол, за да изместим тази тема от центъра на дискусиите. Но в случай, че канцлерът Нехамер отново неоснователно използва правото си на вето, аз, като министър-председател, ще трябва да обжалвам решението на Австрия пред Европейския съд, за да поискам обезщетение за загубите, причинени от неприсъединяването“, категоричен е Чолаку.

Според него най-лошото е, че Австрия е създала прецедент. “Обикновено страните членки следват препоръките на институциите на ЕС. Хърватия кандидатства за членство преди четири-пет години. Румъния и България можеха да блокират присъединяването, но ние не го направихме“, отбеляза Чолаку.

Попитан от вестника за стратегията, която ще използва, румънският премиер коментира:

“Испания като председател на Съвета на ЕС подкрепя присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство и се грижи тази тема да бъде отново в дневен ред - през октомври или на 4 или 5 декември в рамките на Съвета на вътрешните министри на ЕС. Всички други държави - с изключение на Австрия - подкрепят присъединяването на Румъния".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Лекуващ лекар 16.09.2023 11:38

    Има ли СМЕЛИ ХОРА в нашата ТЕРИТОРИЯ Булгаристан, които хванат оръжието във ръка за освобождението на кочината ни от неофашизма и накажат военно престъпниците от ГЕРБ, ДПС, ДБ, ПП И ЦЯЛАТА СБИРЩИНА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ПРОДАЖНИ БЕЗРОДНИЦИ ??? Отговорът е един - НЕ !!!! Защото преклонена главица, сабя не е сече !!! Сегашните българи желаят свободата, но я приемат само, ако им се поднесе в къщите на тепсия !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец