Свързани новини

05.01.2021 13:56

Рибарите с лодки под 10 метра ще влизат в раздел Дребномащабен риболов

Видян 812 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Промени в Закона за рибарството и аквакултурите предвиждат създаването на отделен раздел като стопанска дейност - „Дребномащабен риболов“ в Черно море, с риболовни кораби под 10 метра. Това е една от новостите в предложения законопроект, които предстоят да бъдат гласувани окончателно през януари, предаде БНР..


Да се разграничи стопанският риболов от дребномащабния е една от важните промени в законопроекта за рибарството и аквакултурите, които бяха приети на първо четене. Оттам могат да дойдат и облекчения за рибарите, коментира народният представител Иван Вълков.


„Това беше важно разделяне на стопанския риболов от дребномащабния, тъй като има разлика между двата вида риболов. Това е едно от нещата, които не бяхме възприели от европейската директива до момента“, обясни той.


Бургаският депутат посочи, че по темата и подготвените изменения са проведени редица обществени консултации и няколко обсъждания през месеците септември, октомври, ноември 2020 г. Разгледани са били всички предложения, подадени от различни организации в рибарския сектор. Освен дебати за дребномащабния риболов, такива ще има и в посока с т.нар. билет за любителски риболов в Черно море, който вече ще се изисква според текстовете. Допустимият улов на ден е 5 кг. дневно, независимо от вида на рибата.


Промените в закона за рибарството и аквакултурите внасят повече ограничения, отколкото да облекчат рибарите. Така Димитър Янчев от „Морски сговор“, представляващ рибарите в Ченгене скеле, коментира създаването на отделен раздел като стопанска дейност - „Дребномащабен риболов“ в Черно море, с риболовни кораби под 10 метра. Мотивите му:


 "На практика се получава съвсем друго. Завоалирано, но всички разпоредби за стопанския риболов важат и за дребномащабния, плюс допълнителни ограничения. Замисълът е изцяло променен, ефектът ще е отрицателен", коментира Димитър Янчев.


Според Димитър Янчев няма смисъл от въвеждането на толкова забрани, тъй като България и Румъния, взети заедно и заедно със стопанския риболов имат по-малко от 3% от уловите в Черно море. Необходим е съвсем друг подход, със забрани нищо няма да се получи, коментира още Димитър Янчев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец