Вълни, предизвикани от тайфуна Хинамнор, се разбиват по крайбрежието на Циндао, Китай, този месец

Свързани новини

15.04.2023 08:11

Рекордното покачване на морското равнище в Китай заплашва крайбрежни градове като Шанхай

Видян 1875 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За втора поредна година нивото на морската вода по крайбрежието на Китай е достигнало най-високото си ниво, което се покачва по-бързо от средното за света и представлява сериозна заплаха за крайбрежните градове като финансовия център Шанхай.

През 2022 г. нивото на морето по крайбрежието на Китай е било с 94 милиметра по-високо от "нормалното", определяно като средното за периода 1993-2011 г., което го прави най-високото от началото на записите през 1980 г., заяви в сряда на пресконференция служител на Министерството на природните ресурси.

Вълнението е с 10 мм по-високо от това през 2021 г., когато е бил достигнат предишният рекорд.

Температурата на крайбрежните води на Китай се е повишила значително поради глобалното затопляне, а повишаването на морското равнище се е ускорило, заяви Уанг Хуа, ръководител на отдела за морско прогнозиране и мониторинг в министерството.

От 1980 г. насам морското равнище в Китай се е повишавало средно с 3,5 мм годишно, а от 1993 г. насам - средно с 4,0 мм годишно, което е повече от световния темп за същите периоди, каза Уанг.

По данни на НАСА средното световно морско равнище се е повишило с 3,4 мм през последните три десетилетия.


"През последните 11 години, от 2012 г. до 2022 г., нивото на морското равнище в крайбрежните райони на Китай е най-високото, откакто са регистрирани наблюденията", заяви Уанг на пресконференцията, на която беше публикуван последният годишен доклад за нивото на морското равнище в Китай.

Около 45% от населението на Китай, което наброява около 1,4 милиарда души, и повече от половината от икономическата продукция на страната идват от крайбрежните райони.

На китайското крайбрежие се намират важни метрополиси, сред които Шанхай, най-развитият и най-богатият град в страната, както и пристанищният град Тиендзин и технологичният център Шънджън.

През последните четири десетилетия повишаването на морското равнище по китайското крайбрежие предизвика дългосрочни последици, включително ерозия на крайбрежните екосистеми и загуба на приливните равнини. Те са засегнали и снабдяването с подпочвени води и са увеличили щетите, причинени от бури, наводнения и навлизане на солени приливи, каза Уан.

Той добави, че докато морето се разраства, земята в крайбрежните райони потъва, което задълбочава проблема.


През 2022 г. високото морско равнище по китайското крайбрежие засили въздействието на бурите, нанасяйки тежък удар на провинциите Гуандун, Джъдзян и Шандун. Според Уанг повишенията са допринесли и за тежки крайбрежни наводнения в провинциите Джъдзян и Хайнан, причинявайки големи икономически загуби.


 Източник: CNN



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог