Свързани новини

12.07.2015 17:07

Реформаторите с нови условия за избор на шеф на БНБ

Видян 2434 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Реформаторският блок няма да гласува кандидатури за подуправители на БНБ, които са работили при Иван Искров. Депутатът от ДБГ Димитър Танев е категоричен: „Отказвам да подкрепя за следващ мандат подуправители на БНБ, в чиито мандати са фалирали банки. Това е най-малкото, което трябва да се направи след източването на КТБ и 3,5 млрд.лв., които държавата плати след фалита й. РБ не приема такива хора да имат право на следващи мандати в управата на БНБ”.

„Нови политически условия ли ни поставяте”, истерично му подвикна в отговор шефката на Бюджетната комисия в парламента от ГЕРБ МенТа Стоянова, която води заседанията ан органа в стила на Женския пазар. 

В отговор получи само заслужен поглед на презрение от колегата си.

Идеята на МенТа, еврокомисаря Кристалина Георгиева и Румен Гечев – вицепремиер на Жан Виденов, а сега депутат от БСП, които се явяват лобито на „назначавания” нов управител на БНБ Димитър Радев, беше да осигурят кресло за пореден мандат на Димитър Костов и то да го преместят като шеф на банковия надзор. 

Каква ирония! Напомняме, че Димитър Костов беше финансов министър на Жан Виденов, чийто заместник по бюджета бе Димитър Радев, който сега се явява кандидат на ГЕРБ за БНБ. Техният дует причини на България 6-кратно актуализирания й бюджет през 1996 г., довел до хиперинфлация и фалитите на десетки банки за броени месеци, изяли спестяванията на милиони българи и намалили с 1000 пъти кредитите на олигарсите.

Депутатът Георги Кадиев, който обърна внимание, че новият шеф и управителният съвет на БНБ ще получат като подарък за назначаването си освобождаване от отговорност за всички свои действия и бездействия чрез промени в закона, попита Димитър Радев дали представянето му като кандидат и неговата концепция, която изглеждаше като да не е чел до момента по преценка на икономиста, та дали те случайно не са писани от Димитър Костов и Калин Христов – подуправители на сегашния гуверньор Иван Искров?. И как това се вписва във феър плея, който се очаква от конкурса за шеф на тъй важната институция? Издайническо беше не само небрежното четене на Радев, но и някои данни – например предстоящ да се открие салон, които няма как да са известни на кандидатите, никой от които не би следвало да има неофициална вътрешна информация от БНБ.

Важно е да се напомни, че Калин Христов също беше финансов министър като колегата си подуправител Костов, но пък в първия служебен кабинет на президента Росен Плевнелиев. При това, въпреки че при заемането на поста не се отказа от този в БНБ – нещо, което законът НЕ позволява де юре. Но де факто се случи. Радетелите за спазване на правото и против задкулисието не си мръднаха пръста да спазят закона в републиката.

Беззаконие връз беззаконие! Не стига, че процедурата за избор на нов шеф на БНБ стигна до Конституционния съд по жалба на 74 депутати, но по волята на МенТа Стоянова май ще бъде погазен още един закон. Тя подложи на 10-секундно гласуване без обсъждане нещо, което също може да породи юридически, а впоследтвие съдебни спорове. Законът бе поправен на крак, за да може Радев да поеме БНБ от деня на избора си, а не според правилата – от 10 октомври, когато изтича мандатът на Искров. Правото допуска предсрочно избрания за член на Управителния съвет на БНБ. Никак не е ясно обаче дали може да застъпи моментално направо като гуверньор. 

Отсега може да се прогнозира, че този казус ще породи още сътресения, които допълнително ще руинират авторитета на институцията. Още повече, че Радев отказа да назове екип, с който ще работи. Как е възможна такава безотговорност на бюджетната комисия при избора, след като се знае какъв гръм и трясък има в целия ЕС заради кризата в Гърция и колко важен партньор е тя за България – 3 млрд. евро търговски оборот, 100 000 заети в гръцки предприятия у нас и повече от 100 000 българи, изхранващи семействата си от работа при съседите.

Както се вижда от практиката в последнияте месеци, хора като МенТа, които заплашиха директно с лична саморазправа действащия все още управител на БНБ – една по закон независима институция, не забелязват рекордно ниското одобрение от 9% за Централната банка  според анкета на близката до правителството агенция Алфа Рисърч.

 9% одобрение срещу 52% категорично неодобрение от обществото. И продължават да го рушат. А дали го правят съзнателно?



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева