"Въпросът тук беше какво се случва, когато хората се сблъскат с дадена статия онлайн, не са сигурни дали тя е вярна или невярна и затова отиват да потърсят повече информация за нея с помощта на търсачка", каза Тъкър.

Свързани новини

01.01.2024 16:55

Провеждането на собствени проучвания води до "дезинформация": Изследване

Видян 49631 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според ново проучване, публикувано в списание Nature, използването на онлайн търсачки за търсене на повече информация за новините може да доведе до вярване в "нискокачествени източници".

Проучването се позовава на данни от пет експеримента, проведени между 2019 и 2021 г., които имат за цел да покажат "последователни доказателства, че онлайн търсенето за оценка на истинността на фалшиви новинарски статии всъщност увеличава вероятността да им се вярва".

Програмите за медийна и дигитална грамотност отдавна препоръчват да се предприемат повече проучвания, преди да се повярва, че дадена история е вярна, но проучването показва, че това може да е погрешен подход, заяви Джошуа Тъкър, един от шестимата автори пред Motherboard Vice.

"Въпросът тук беше какво се случва, когато хората се сблъскат с дадена статия онлайн, не са сигурни дали тя е вярна или невярна и затова отиват да потърсят повече информация за нея с помощта на търсачка", каза Тъкър.

Един от експериментите, в който участваха около 3000 американци, показа, че хората, които са били "подтикнати" да търсят информация онлайн, са с 19% по-склонни да повярват на "невярна или подвеждаща статия" в сравнение с тези от "авторитетни източници".


За нас беше невероятно колко забележително последователен беше този ефект в многобройните различни проучвания, които проведохме", казва Тъкър пред Motherboard. "Това не е просто "О, ние проведохме едно проучване". Ние сме много, много сигурни, че това се случва."

Според проучването онлайн търсенията водят хората до "празноти от данни", определени като информационни пространства, предлагащи потвърждаващи доказателства от "нискокачествени източници".

Авторите заявяват, че техните констатации "подчертават необходимостта от програми за медийна грамотност", от повече средства за проверителите на факти и от това търсачките да "инвестират в решения" на изтъкнатите проблеми.

Проучването е подписано от Кевин Аслет от Университета на Централна Флорида, Натаниел Персили от Юридическия факултет на Станфордския университет и четирима изследователи от Центъра за социални медии и политика към Нюйоркския университет (NYU): Зев Сандерсън, Уилям Годел, Джонатан Наглер и Джошуа Тъкър. Наглер и Тъкър работят и в катедрата по политика на семейство Уилф в Нюйоркския университет.

Центърът за социални медии и политика е известен най-вече с проучването от януари 2023 г., което не открива "доказателства за значима връзка между излагането на руската кампания за външно влияние и промените в нагласите, поляризацията или поведението на избирателите" на президентските избори в САЩ през 2016 г. - дълго след като твърдението за "руска намеса" беше използвано за въвеждане на мащабна цензура в американската екосистема на социалните медии.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби