Свързани новини

19.11.2019 13:00

Прокурорски син с още по-лека условна присъда за двама убити на пътя

Видян 2400 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Синът на прокурора от Върховната касационна прокуратура Венцислав Андреев - Бисер, не е единственият виновен за катастрофата в София преди 8 години, в която загинаха двама души, затова условната му присъда е намалена на година и половина с 3-годишен изпитателен срок. Това е решил на втора инстанция състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател и докладчик Александър Желязков. Близките на загиналите в катастрофата са искали ефективно наказание за Бисер Андреев заради многото жертви на пътя, но съдът в мотивите си е категоричен, че целта на наказанието е преди всичко поправянето на осъдения, съобщи "Лекс".


"Въззивният съд следва да подчертае, че нормативно установената в чл. 66 от НК възможност за отлагане изтърпяването на наказание по своята същност е насочена към поправяне на самия деец, а не цели отправяне на послание към обществото", пише съдията в мотивите си.


Трагичната катастрофа стана на 5 август 2011 г. край спирката на пл. "Ручей". 24-годишният тогава Андреев шофирал автомобила си БМВ по бул. "България" и изпреварвал "Ауди", управлявано от Людмил Славов. Ограничението в участъка било 70 км./ч, като и двамата се движели с превишена скорост. Андреев изпреварвал с над 97 км./ч в лявата лента и при опит да се върне в дясна лента загубил контрол на мократа настилка, колата поднесла и последвал удар с другия автомобил. След него и двете коли излезли от пътя, а този на Андреев помел пешеходците на тротоара. При силния удар телата на Паола Тодорова и Николай Спасов били подхвърлени на капака на колата, ударили се в предното стъкло и след това били изхвърлени в градинка.


На първа инстанция съдия Вера Чочкова от градския съд призна Андреев за виновен и го осъди условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок, а книжката му беше отнета за 6 години.


Според Апелативния съд обаче е случая е налице независимо съпричиняване на катастрофата, като вината е и на другия шофьор Людмил Славов. Допуснатите от съда нови експертизи установяват, че при опита за изпреварване от страна на Андреев, Славов също е започнал да ускорява и се е движел с почти същата скорост, а не е бил засечен, както твърди в показанията си. Според експертите, сблъсък е нямало да последва, ако Славов е запазил скоростта си на движение, когато Андреев е започнал изпреварването.


"Въпреки, че правилно не се е доверил на свидетелските показания на св. С. в тази им част, първоинстанционният съд е проявил непоследователен подход, като по-нататък се е въздържал от обсъждане на ролята на същия свидетел за настъпване на пътно-транспортното произшествие. В мотивите на атакуваната присъда липсват мотиви относно правомерността на поведението на този водач. Тази фактическа непълнота непосредствено рефлектира и върху крайните изводи на съда, който с присъдата приема, че подсъдимият Андреев самостоятелно е причинил съставомерния резултат, в резултат само на собствените си незаконосъобразни действия", се казва в решението на САС.


Апелативният съд приема още, че Андреев е направил всичко, зависещо от него, за да окаже помощ на пострадалите, като се обадил на тел. 112, което също води до по-леко наказание. Градският съд пък беше на мнение, че обаждането е задължение на шофьора и не може да се определи особено поведение за оказване на помощ. Според САС обаче, в конкретния случай това е било единственото възможно действие на Андреев, още повече че пострадалите са били в тежко състояние и той не само не е можел, а и не е трябвало да опитва нещо повече.


За да намали наказанието му, съдът отдава особено значение и на забавянето на делото, което продължава повече от 8 години - САС върна делото, след като Андреев пак беше осъден условно. Преди това пък разследването се проточи заради масови отводи на прокурори заради познанството им с Венцислав Андреев.


Затова САС решава да определи на Бисер Андреев наказание от година и половина условно, което е дори под минимума от 2 години затвор, а книжката му е отнета само за 4 години.


Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния касационен съд.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни