Производство на ядрена енергия

Свързани новини

29.01.2024 17:31

Производството на ядрена енергия ще достигне исторически връх 2025г.: IEA

Видян 4271 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според най-новата прогноза на Международната агенция по енергетика (МАЕ) през 2025 г. световното производство на ядрена енергия ще достигне исторически връх, тъй като все повече държави се обръщат към тази технология в рамките на плановете си за намаляване на емисиите.  

Производството на ядрена енергия е в разгара си и се очаква да нараства средно с близо 3 % годишно до 2026 г., прогнозира МАЕ. Ръстът ще се дължи предимно на нови централи в Китай и Индия, въпреки че според агенцията в Южна Корея и Европа също ще бъдат пуснати в експлоатация нови ядрени мощности.   

Очаква се Франция да увеличи производството си на ядрена енергия след приключване на поддръжката на съоръженията си, а Япония е на път да рестартира някои от ядрените си електроцентрали.

Обединеното кралство, Швеция и Швейцария също са сред страните, които са на път да увеличат производството на ядрена енергия в страната чрез удължаване на експлоатационния срок на съществуващите централи и изграждане на нови в стремежа си да повишат енергийната сигурност при нарастващото търсене на електроенергия.  

Според МАЕ нарастващият капацитет за възобновяема енергия и глобалният ренесанс на ядрената енергетика ще осигурят повече производство на електроенергия с ниски емисии през следващите три години.


"Понастоящем енергийният сектор произвежда повече емисии на CO2 от който и да е друг сектор на световната икономика, така че е окуражаващо, че бързият ръст на възобновяемите енергийни източници и стабилното разширяване на ядрената енергетика заедно са на път да отговорят на цялото увеличение на световното търсене на електроенергия през следващите три години", заяви в изявление изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.  

След енергийната криза през 2022 г., предизвикана до голяма степен от западните санкции срещу Русия, които забраниха достъпната руска енергия, много правителства предпочетоха да съживят ядрения си сектор. Редица държави, най-вече Япония и Германия, се бяха оттеглили от отрасъла след аварията във Фукушима през 2011 г.   

МАЕ също така отбеляза, че влиянието на Русия и Китай в ядрения сектор нараства и че двете страни предоставят технологиите за 70 % от реакторите, които в момента се строят в света.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец