Първата в света атомна електроцентрала от четвърто поколение (АЕЦ) официално започна търговска експлоатация в китайската провинция Шандун, съобщи Националната енергийна администрация (NEA).

Свързани новини

08.12.2023 09:24

Новата китайска ядрена централа е №1 в света

Видян 2663 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първата в света атомна електроцентрала от четвърто поколение (АЕЦ) официално започна търговска експлоатация в китайската провинция Шандун, съобщи Националната енергийна администрация (NEA).

Според изявлението високотемпературният реактор с газово охлаждане (HTGR) в АЕЦ Шидао Бей, известна като "Шидаоуан", е завършил успешно 168-часовия тест без прекъсване и официално е пуснат в експлоатация.

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) иновативните реактори произвеждат до 70 пъти повече енергия, увеличават устойчивостта на ядрената енергия и спомагат за намаляване на обема, токсичността и продължителността на живота на радиоактивните отпадъци.

"Китай достигна водещо световно ниво в изследванията, разработването и прилагането на технологиите за ядрена енергия от четвърто поколение", заяви МААЕ, като добави, че пускането в експлоатация на АЕЦ ще спомогне за насърчаване на безопасното развитие на ядрената енергетика и ще подобри възможностите на Китай за научни и технологични иновации.


Главният конструктор на програмата за ядрена електроцентрала HTGR Джан Зуойи заяви пред Синхуа, че "безопасността" е нейната ключова характеристика, като отбеляза, че "реакторът може да поддържа безопасно състояние и да се предпази от разтопяване или изтичане на радиоактивни материали". Той добави, че дори в случай на пълна загуба на охлаждащия капацитет, реакторът ще може да поддържа тази способност без никаква намеса.

През март 2002 г. China Huaneng започва предварителна работа по демонстрационния проект за АЕЦ съвместно с China Nuclear Engineering и Tsinghua University. Планът за изпълнение е одобрен през март 2011 г., но е отложен, след като през същия месец в резултат на земетресението и последвалото го цунами в АЕЦ "Фукушима" в Япония настъпва радиационна авария.

През декември 2012 г. проектът "Шидаоуан" стартира официално, като първата енергия е произведена девет години по-късно.

По данни на МААЕ Китай е на трето място по производство на ядрена енергия след Франция и САЩ и се очаква до 2030 г. да заеме водещо място в света по инсталирани мощности за ядрена енергия.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.12.2023 00:06

    интересно с какво точно и как плашат нашите управници от въпросното посолство, та моментално подвиват опашки и като зомбирани следват инструкциите и изобщо дали ги плашат или те се натискат да се правят на верноподаници

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион