Вицепремиерът подчерта ангажираността на българското правителство за постигането на тази цел и изрази убеденост, че присъединяването на България ще допринесе за повече сигурност в Шенгенското пространство

Свързани новини

13.09.2022 15:30

Присъединяването на България към Шенген ще допринесе за повече сигурност: Демерджиев

Видян 1684 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев взе участие среща, посветена на разширяването на Шенген в Прага по инициатива на Чешкото председателство.


Целта й е набелязване на конкретни стъпки, свързани с присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген – приоритет на Чешкото председателство на Съвета на ЕС, както и на българското правителство.


Форматът, в който участват министърът на вътрешните работи на Чехия Вит Ракушан, министър Иван Демерджиев, както и министрите на вътрешните работи на Румъния Лучиан Николае Боде и на Хърватия Давор Божинович, се проведе в Прага по инициатива на чешката страна.


“Приемаме тази среща като още един сигнал за положително развитие за приемането ни в Шенген”, заяви министър Демерджиев. Той благодари на председателството и лично на министър Ракушан за поетия  ангажимент, подкрепа и предприети активни действия в постигането на амбициозния план – приемане от Съвета на Решение за присъединяване през декември.


Вицепремиерът подчерта ангажираността на българското правителство за постигането на тази цел и изрази убеденост, че присъединяването на България ще допринесе за повече сигурност в Шенгенското пространство.  Наред с това, то ще бъде справедливо, като се отчита фактът, че страната ни изпълни изискванията за членство още през 2011 г. В този смисъл министърът увери, че от 1 януари 2023 г. България ще е готова да прилага всички шенгенски разпоредби на сухоземни, морски и речни граници, а от март 2023 г. - и на въздушни граници.


Той отбеляза, че страната ни се справя с всички предизвикателства по външните граници на ЕС, така че да гарантираме сигурността на Шенген. Взети са мерки за засилване на защитата на българо-турската граница, която е натоварена с 95% от общия миграционен натиск. Прилага се комплекс от мерки на българо-сръбската граница - най-чувствителна външна граница  на изход.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,