Запитан защо българите се страхуват от еврото, Хампарцумян заяви, че това се дължи на недостатъчна информираност.

Свързани новини

18.01.2024 09:54

Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, а не на гражданите: Хампарцумян за въвеждането на еврото

Видян 891 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В интервю за БНР банкерът и икономист Левон Хампарцумян изрази надежда датата за влизане на България в еврозоната да не се отложи, защото освен всичко друго, това според него има смисъла и на "геополитическа котва".

"Засега това е декларирано от страна на европейските институции, прието като наше желание. Не бива да забравяме, че ние се присъединяваме към една относително добре работеща система, а не тя към нас."

Запитан защо българите се страхуват от еврото, Хампарцумян заяви, че това се дължи на недостатъчна информираност.

"Нищо няма да стане. Системата, с която измерваме нашия икономически успех или неуспех, ще бъде в евро, вместо в левове. Аз съм висок 1,80 см. В инчове ще бъда наполовината на това, обаче пак съм си толкова висок. Не бива да виним еврото за собствените си страхове и неуспехи."

Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси и комисионни за това. Банките ще се разберат с държавата как това да стане, без да бъде за сметка на гражданите, обясни банкерът.

При ипотечните кредити няма да има закръгляне. "Най-вероятно ще е автоматично, защото преподписване на такъв голям брой договори административно би било кошмар", посочи още Хампарцумян.

Следва да разграничим нормалните инфлационни процеси – поскъпването и без еврото, от очаквани ефекти след въвеждането му, коментира Левон Хампарцумян в предаването "Преди всички". По думите му, "има други фактори, които правят нещата по-скъпи и подхранват инфлацията".

Дори след гратисния период за обмен на левовете, "тези пари са обменяеми вечно, само че в Централната банка или банки, които ще го направят това", ако отидете в Централната банка, това ще бъде безплатно оттук до края на света", увери банкерът.

"Стойността на тези пари не изгаря от промяната."

Има изчисления, че в Германия все още по къщите има около 30 милиарда марки, допълни той.


 Спор по новия закон за БНБ беляза началото на работната седмица на парламента. Опозицията отправи критики към ръководството на банката, че все още липса пълен анализ на плюсовете и минусите от въвеждането на единната валута.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 19.01.2024 02:48

    Хампарцумян по професия е инжинер-химик с дългогодишен стаж . Той от банково дело , банкови тънкости и детайли не разбира . Малка България въобще не е готова да влиза в Евро-зоната. Това го твърди и създарелят на бг.валутен борд Стив Ханке ... но тук става въпрос за гаранцията на валутния борд от 27 милиарда Евро . Тези пари трупат лихви в София . При влизане в Евро-зоната БНБ ще ги загуби , защото губи суверенитета си , България също . С яки официални комисионни ще се облажат бая политици докато тия 27 милиарда Евро пътуват до централната европейска банка във Франкфурт . Тези пари ще бъдат дадени като кредити на други големи страни от Е.С.

  • 001 Anonim с която измерваме нашия икономически успехen 18.01.2024 11:16

    Гледай си младата любовница! Не се занимавай с финанси! Доказахте, че освен да крадете за друго не ви бива!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева