За първи път в най-новата българска история новоизбраният парламент остана без председател след откриването си

Свързани новини

19.10.2022 18:09

Прецедент: Не избраха шеф на НС

Видян 3657 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път в най-новата българска история новоизбраният парламент остана без председател след откриването си. Нито един от 5-те кандидати (също безпрецедентен брой) не събра достатъчно гласове за шеф на НС. Това не позволява реално започване на работата на законодателния орган.  И обезсмисля всички клетви за загриженост на политиците за живота на страната, а спешно е необходим Бюджет 2023.

Депутатите от 48-о НС не успяха  да постигнат съгласие след две процедури с по две повторни гласувания и поредица от почивки между тях. Накрая председателстващият Вежди Рашидов обяви, че процедурата ще продължи на следващия ден т.е утре.

До патовата ситуация се стигна след първото неуспешно гласуване,  при което кандидатът на първата политическа сила ГЕРБ-СДС Росен Желязков не бе одобрен от депутатите.  Той получи подкрепа от 103 гласа "за" (ГЕРБ и ДПС), "против" се обявиха 86, а "въздържали се" бяха 51.

Предложението на Никола Минчев от Продължаваме промяната също не бе одобрено – той получи  37 гласа "За", 29 "против" и 135 "въздържали се".

За третия кандидат  - адв. Петър Петров от Възраждане също не срещна подкрепата на депутатите. Те гласуваха с 27 гласа "за", 94 "против", и въздържали се 118 души.

При първото гласуване народните представители отхвърлиха и кандидатурата на БСП - Кристиан Вигенин с 31 "против" и 181 "въздържали се". 27 гласа бяха "за".

В крайна сметка Желязков и Минчев стигнаха до своеобразен балотаж за шефския пост в НС, като пак нито един от двамата не беше избран. Кандидатът на ПП получи 98 гласа , а 32-ма бяха против. 110 се въздържаха. Желязков пък получи 103 гласа "за", 85 против и 52 "въздържал се".

От ПП настояха ГЕРБ да оттегли номинацията си, но срещнаха отпор. "Ние на ПП оттук-нататък - никакви отстъпки! Просто забравете! Досега ви мислехме за млади, сега ви мислим за глупави!", обяви от трибуната Тома Биков от ГЕРБ. Напрежението ескалира допълнително, след като Асен Василев от ПП се обърна към депутатите на Бойко Бoрисов – “прошка може да има, но след като има разкаяние”.

Първоначално от ДПС застанаха зад предложението на ГЕРБ, тъй като се придържат към традицията, според която най-голямата политическа сила трябва да излъчи председател.


Насред дебатите обаче лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че Движението също ще издигне номинация в лицето на Йордан Цонев.


Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви ситуацията като параграф 22 и предложи гласуването да се отложи за следващия ден. Стефан Янев от Български възход настоя да се състои председателски съвет и да се издигне една единствена кандидатура, но Рашидов насрочи заседанието за четвъртък от 10.00 часа.


 


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 кучето 20.10.2022 11:32

    Единственото разумно и дисциплинирано присъствие пред Народното събрание, за разлика от нефелната паплач и измет на народна издръжка

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец