Свързани новини

14.12.2021 09:34

Преизчисляват пенсиите от Коледа

Видян 1517 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Минималната пенсия се увеличава от 300 на 370 лева, а максималната – от 1440 на 1500 лева от 25-и декември, съобщиха от Националния осигурителен институт, предаде БНР. Оттам припомниха, че от тази дата влизат в сила важни промени в пенсионното законодателство, според които размерът на трудовите пенсии ще се изчислява с по-висока тежест на осигурителния стаж.


С оглед равнопоставеност на пенсионерите, считано от 25 декември 2021 г. НОИ ще преизчисли служебно над 2 000 000 трудови пенсии и добавки (в т.ч. пенсии за осигурителен стаж и възраст, инвалидни пенсии, наследствени пенсии и вдовишки добавки), отпуснати с начална дата до 24 декември 2021 г., включително, като при това преизчисляване ще бъде приложена по-високата тежест за всяка година и месец осигурителен стаж без превръщане.


Преизчисляването на пенсиите ще се извърши, без да се променя доходът, от който е изчислена всяка една от тях, след което размерът ѝ ще се осъвремени, преизчисли и индексира съобразно нормативната уредба, действаща от датата на отпускането ѝ до 24 декември 2021 г. включително.


Преизчисляването ще се извърши само ако това е по-благоприятно за пенсионера. В противен случай ще се запази размерът на пенсията, получаван до датата на преизчисляването.


С предстоящите промени пенсионерите, които получават минимален размер на съответния вид пенсия ще достигнат 1 044 000 при 892 000 към настоящия момент, посочват от НОИ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 14.12.2021 10:39

    Дискриминационно е да не се отчита категорията, при която са работили много хора. Това значи, че всички останали ги приравняват към категориен труд, без да са работили при опасни условия, на смени и т.н., както е отразено в Кодекса на труда. Чиновниците няма да заспят спокойно, ако не вземат най-високите пенсии като са работили на топло.С огромно неуважение към баба Мика, която като "синдикалист" даде тази идея.Така се приравнява трудовия стаж на един инженер, работил при втора и трета категория с този на неграмотната чистачка. Пенсията не е социална помощ, откъснала се от сърцето на пореден държавен чиновник, а е морално достижение, което е показател за интелекта, образованието, приноса, заслугата на даден индивид, отразени чрез осигуровките върху доходите му. Винаги пенсиите са били бездънната торба-"камера обскура".Винаги всяко правителство започва оттам. Безброй години "таван" , сега ощетявате хората с по-високи пенсии като изтривате чрез непризнаването на стаж по категория, което посяга на достойнството на хората, полагали този вид труд. Пиша от мое име и от името на хилядите ми ощетени колеги. Има все още живи ...

  • 001 Отче Ваш 14.12.2021 09:50

    Единствено реалното, което очаква пенсионерите в Булгаристан, е само КАМБАННИЯТ ЗВЪН !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.