Киряков все пак изрази мнение, че има конституционно мнозинство, в което участва и ДПС, но допълни, че с "участието на Делян Пеевски в конституционната комисия, не може да се говори за промени".

Свързани новини

25.07.2023 10:37

Предложените промени в Конституцията са пълна аматьорщина: Георги Киряков

Видян 2755 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Промените в Конституцията и предложената смяна на националния празник се превърнаха бързо в тема №1 у нас.

"Не е ясно каква ще бъде подкрепата за предложените от ПП-ДБ промени в Конституцията. За момента има само предложение и се върви към обсъждане, в което обаче задължително трябва да се мине и през академичната общност, говорим за конституционалисти, може и културолози, защото промяната на Конституцията е исторически и културен феномен". Това каза политологът Георги Киряков в предаването "Денят ON AIR".

Според него направените предложения за промени в Конституцията приличат на политически ход, с цел да бъде показано на избирателите, че все пак се мисли за конституционна реформа.

Киряков все пак изрази мнение, че има конституционно мнозинство, в което участва и ДПС, но допълни, че с "участието на Делян Пеевски в конституционната комисия, не може да се говори за промени".

Според политолога, която и дата да бъде предложена за национален празник, ще има разделение и това вече се е видяло с предложението за 24 май.

"Това ще бъде повод за такъв тип разделение и за извличане на някакви политически изгоди, ще се ползва за насаждане на омраза между една и друга група в българското общество, независимо дали е празникът на буквите, който се чества още от 1913 година, дали ще е Трети март, дали ще е 6 септември", коментира Георги Киряков.

"Ако ДПС има инстинкт за самосъхранение в себе си, биха се спрели в един момент от схемите, които са осъществявали досега", обясни той. Според Киряков от партията на Мустафа Карадайъ са получили "повече власт, отколкото им се полага", заради дадената подкрепа за конституционно мнозинство.

"Но ако ПП-ДБ видят, че по корупционни схеми ДПС разпределят средства, ако не се оттеглят, бих ги упрекнал", допълни той.

Правителството може да управлява спокойно, докато Румен Радев и Бойко Борисов не решат, че това правителство вече е излишно, каза пък политологът Борислав Ангелов пред Bulgaria ON AIR. По думите му "пред обществото се показва, че има някакво неразбирателство между Румен Радев и Бойко Борисов, но те си подават топката".

Той определи предложенията за промени в Конституцията като "пълна аматьорщина".

"На някой нещо му хрумнало, някакви фондации в чужбина нещо предложили. Правят една манджа с грозде и решават да сменят националния празник, за да се фокусираме върху националния празник. Няма да се решат проблемите в съдебната система. Ще направим главния прокурор администратор ли? Преди казвахме, че сме прокурорска република, сега ще сме съдийска република ли?", попита политологът и поясни, че според него е станало ясно, че Демократична България нямат идеи за съдебна реформа.

По думите му предложението 24 май да бъде национален празник е "комплексарщина", защото това "не е празник само на България, защото има много други държави, които използват кирилицата".

"Това е един празник на културата и образованието, защо да го смесваме с другата дата? Очевидно е, че някой иска да скрие тази дата (3 март) от българската историческа памет", допълни Ангелов.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец