Свързани новини

26.12.2021 08:12

Православната църква отбелязва втория ден на Рождество Христово - Събор на Пресвета Богородица

Видян 1467 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С тържествени богослужения православната църква отбелязва втория ден на Рождество Христово. Празникът се нарича Събор на Пресвета  Богородица и е в прослава на Дева Мария като избрана да роди Спасителя на света.


Почита се и св. Йосиф Обручник, на чийто грижи били поверени Божията майка и Богомладенеца Христос. За това и 26 декември се приема за Ден на бащата. Още в репортажа на Ива Антонова.


В богослужебната традиция на Православната църква след тържеството в чест на свещените събития, свързани с рождението на Исус Христос, се почита Света Богородица, като избрана да бъде майка на Спасителя. Божията майка е символ на майчинството, на грижата, на човещината и любовта. Тя винаги носи в сърцата ни много топлина и е застъпница и закрилница за нас, за всички майки и за всички семейства.


Днес богослужебна прослава се отдава и на земния баща на Христос – Св. Йосиф Обручник. Затова се приема и за Ден на бащата.


Имен ден днес имат хората, носещи имената: Йосиф, Йоско,  Дарина, Давид и техните производни. За най-разпространено се смята името Давид, следвано от Йосиф и Йосифа.


Източник: БНР


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.