Свързани новини

16.11.2021 14:42

Полша използва газ и водни оръдия срещу мигранти на границата с Беларус

Видян 960 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Полските служби за сигурност са използвали водни струи и сълзотворен газ срещу мигрантите на границата с Беларус, предаде Ройтерс. Това е станало след като служителите на реда са били замервани с камъни от мигрантите, предаде БНР.


Кадри, публикувани от говорител на правителството и министерството на отбраната, показват ескалация на границата, където хиляди мигранти се събират от беларуската страна през последната седмица.


Полската полиция обяви, че неин служител е тежко ранен, вероятно с фрактура на черепа, при сблъсъците в района на затворения граничен пункт Брузги-Кузница.


Мигранти на границата с Полша на свой ред са предали на беларуските граничари свой сънародник, ранен при сблъсъците с полските правоохранители, съобщава кореспондент на ТАСС от мястото на събитието. Граничарите пренесли мигранта до линейката, като пострадалият страдал от тежки припадъци. Беларуските медици започнали да му оказват първа помощ.


Напрежението на беларуско-полския граничен пункт Брузги-Кузница започна миналата седмица, когато там се събраха стотици мигранти.


„Мигранти атакуваха с камъни нашите войници и служители и се опитват да разрушат оградата и да преминат в Полша. Нашите сили използваха сълзотворен газ, за да потушат агресията на мигрантите“, написа в Туитър полското военно министерство.


Според оценки на полските власти на границата о страната на Беларус лагеруват около 4000 мигранти, при влошаващи се условия и ниски температури. Повечето от тях са от Близкия изток, но има и от Централна Азия.


Досега най-малко 11 мигранти са починали от двете страни на границата след началото на наплива през октомври. Последният от тях бе погребан в понеделник – 19-годишен сириец от Хомс.


Западът обвинява Беларус, че е организирал кризата, вероятно с подкрепата на Русия, с цел да внесе разделение в ЕС, което Минск и Москва отричат.


Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че употребата на газ и водни оръдия от полските сили срещу мигранти, влизащи от Беларус е „абсолютно неприемливо“.


„Поведението на полската страна е абсолютно неприемливо“, заяви той на пресконференция в Москва.


Ескалацията на границата днес дойде на фона на сигнали за намаляване на напрежението.


Президентът на Беларус Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г., разговаря в понеделник по телефона с германския канцлер Ангела Меркел. А на заседание на правителството каза, че „не можем да позволим този така наречен проблем да прерасне в разгорещена конфронтация“.   



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.11.2021 14:59

    Така се прави с тези пингвини, бой и студена вода за да не миришат ! А у нас трафикантът на бежанци е брат на Н.Алгафари и е на свобода, не го лови нито съд, нито съвест !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби