По данни на самия фонд за състоянието на многогодишните жилищно-спестовни влогове към 31 март 2021 г., включените в окончателните списъци, но некомпенсирани жилищно-спестовни влогове са 40 183, а невключени в окончателен списък по смисъла на закона са 121 560 влога

Свързани новини

27.04.2022 15:54

Платете 700 млн.лв. на 40 000 души с лихвоточки: Омбудсманът към вице Василев, който иска да ги отпише

Видян 2330 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Отново настоях за компенсация на гражданите с лихвоточки в препоръка до вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.



Целта е да се гарантират правата на гражданите, които притежават многогодишни жилищно-спестовни влогове. Това са хората с лихвоточки, одобрени за обезщетяване заради загубата на влоговете си в някогашната Държавна спестовна каса.


 


 
Повод за тази моя препоръка е публикуваният на интернет страницата на Министерството на финансите проект на Постановление за уреждане на отношенията, свързани със закриването на Националния компенсационен жилищен фонд.




По данни на самия фонд за състоянието на многогодишните жилищно-спестовни влогове към 31 март 2021 г., включените в окончателните списъци, но некомпенсирани жилищно-спестовни влогове са 40 183, а невключени в окончателен списък по смисъла на закона са 121 560 влога.



 
Средствата, необходими за компенсиране на горепосочените жилищно-спестовни влогове, са в размер общо на 697 522 558 лв.




Изводът е, че функциите на ликвидацията са насочени към преустановяването на дейността на фонда, но не и за предприемане на нужните действия за защита на правата на все още некомпенсираните граждани с лихвоточки.


 


До момента все още не се предвижда създаването на нова структура със същите или подобни функции и все още има останали граждани, които не са получили компенсации.


 


Обърнах внимание на факта, че трябва да се отчете и възможността страната да бъде осъдена от Европейския съд по правата на човека, ако не се предприемат нужните мерки за компенсиране на всички граждани”, съобщи омбудсманът Диана Ковачева.




Тя добавя и пълния текст на искането й в защита на гражданите до финансовия министър, който очевидно има планове как Промяната да ги изпързаля средно с по 17 500 лв – толкова по изявленията на другия вицепремиер – по икономическата и социалната политика Корнелия Нинова, според която „правителството работи с грижа за хората”.





Повече за препоръката тук: https://www.ombudsman.bg/news/5597





    Илиян Костадинов



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 28.04.2022 10:00

    33 гдини се премълчаваха тези лихвоточки и пари; тези министри са били тогава деца. Сега всички некадърници - Иван костов, СДС-та, БСП-та, гнусните гербаджии - всички тия омацани до носа с кал и крадени пари мръсници - сега стоварват всичко на главите им. Поне малко морел се изисква, ама къде морал в гнусните гербаджии? - У тях само крадено можеш да намериш!

  • 002 Anonimen 27.04.2022 22:49

    Дреме им на двата циганора - мислят си, че всички са излезли от катуните, като баба им и дядо им. Пирамидата "Жилищен влог" беше създадена да се строят жилища на партизаните и партизанките, и на зелените чорапи. Не си ли получа обезщетението, ще съдя държавата ви в Страсбург. Плюс пропуснати ползи и нанесени щети - към 2-3 млн.

  • 001 тотална трагедия 27.04.2022 16:24

    Не случайно тези измамници изпразниха Чирен и с един удар два заека. Хем печалби от продажбата, хем необходимост от техните посредници за внос. Тези наистина трябва да бъдат разследвани, защото за 3-4 месеца десетки милиарди потрошиха и електората нищо не усети от това. Кокорчо наистина се доказва като изпечен международен измамник, а простоКиро е само за комуфлаж и разсейване, за друго не става. Касичката Лореал дано няма време да ограби много

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци