Свързани новини

02.12.2021 09:56

Планираме мин. пенсия от 370 лв. и COVID добавка от 60 лв.: Финансовият министър

Видян 2014 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Това, че няма редовно правителство не означава, че Министерството на финансите ще спре да работи. Ние сме длъжни да пазим стабилността в държавата и да спазваме закона. А законът изисква министерството да внесе бюджет. Оттам нататък в ръцете на партиите и Народното събрание е да прецени каква част от него ще възприеме и как ще го актуализира“. Това обясни министърът на финансите Валери Белчев, отговаряйки на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“ във Фейсбук страницата на Министерския съвет, съобщава бТВ.


Ще има ли пенсионна реформа?

 
„За реформи не можем да говорим от позицията на служебен кабинет. По отношение на пенсиите е много важно абсолютната стойност на дохода на пенсионера да не спада“, на мнение е финансовият министър.

 

„Досега имаше минимална пенсия от 300 лв. и COVID добавка от 120 лв., което прави доход от 420 в. Нашата цел е този доход да не спада, което означава да продължим да плащаме същите средства. За да избегнем риска, когато свалим COVID мерките изведнъж парите на пенсионерите отново да спаднат на 300 лв., направихме предложение базовата пенсия да се повиши на 370 лв. Остатъкът до настоящата COVID добавка да бъде нова добавка. Нашето предложение е тя да стане 60 лв., така че сумата да стане 430 лв. След като пандемията приключи, тогава в най-лошия случай пенсионерът с минимална пенсия ще взима 370 лв.“, обясни Валери Белчев.

 

Притеснителна ли е инфлацията?

 

„Инфлацията притеснява всички, но според данните на НСИ тя не е чак толкова висока. Засили се в края на годината заради ръста на електроенергията и газа. По последни прогнози вероятно темпът в рамките на следващите няколко месеца ще бъде овладян, така че не очаквам шокови инфлации в рамките на следващата година“, смята финансовият министър.

 

Ще има ли излишък в края на настоящата година и има ли нужда от нов дълг?

 

„Не планираме да издаваме нов дълг и е твърде вероятно да имаме малък излишък“, отговори финансовият министър. Предвижда се да постигнем дефицит от порядъка на 2,9%. „Възможността да теглим дълг е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Отче Ваш 02.12.2021 16:18

    Ясно е като бял ден, че единствено реалното, което очаква пенсионерите в Булгаристан, е само КАМБАННИЯТ ЗВЪН !!!

  • 002 крадци 02.12.2021 12:10

    До кога нефелните ни управляващи ще крадат съвестните си граждани? Какво е това минимална пенсия, след като всеки трябва да получава пенсия според това какво е вкарал в хазната, до като е работил. До кога на неработили и мързеливи търтеи ще им дават от пенсиите на работилите десетки години и съсипали здравето си за да бъдат окрадени от собствените си управляващи. Който не е работил няма право на пенсия, а е ресор на Социалното министерство. Няма ли морални хора във властта да спрат тази законна кражба от бедните трудили се цял живот?!

  • 001 Anonimen 02.12.2021 10:53

    18 ГОДИНИ НЕ МИ ДАВАТ ИЗЧИСЛЕНАТА ПО ОБЩИЯ РЕД ПЕНСИЯ, С ИЗМИСЛЕНИЯ "СОЛИДАРЕН ПЕНСИОНЕН МОДЕЛ" ??? ... КАТО СА ТОЛКОВА "СОЛИДАРНИ" ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ОГРАБЕНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ, ДНЕС УПРАВЛЯВАЩИ С ЦИНИЧНО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ, ЗАЩО НЕ ВЗИМАТ 60 % ОТ БЕЗОБРАЗНАТА СИ ЗАПЛАТА, С КАКЪВТО ПРОЦЕНТ ИЗПЛАЩАТ ПЕНСИЯТА МИ ??? НЕ МИ ТРЯБВАТ НИКАКВИ УВЕЛИЧЕНИЯ ! ДА МИ ДАДАТ ЗАРАБОТЕНАТА ! МАРОДЕРИ ! ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ ЗА ВСИЧКИ БЕДИ, С КОИТО ОБРЕКОХТЕ НАРОДА !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби