Кирил Вътев при протестиращите

Свързани новини

19.09.2023 18:32

Пеевски решава проблемите на земеделците

Видян 1557 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„До обяд проблемите между правителството и зърнопроизводителите ще бъдат решени”, обяви във вторник по обед депутатът от ДПС Делян Пеевски. Ден по-рано той се закани, че ако изпълнителната власт не се справи със ситуацията, то ще се намеси законодателната.


"От МС ни уведомяват, че има диалог. Нека да видим какво ще решат", отговори сега депутатът на въпрос дали има как да се реши въпросът през законодателството.


"Нещата са доста по-прости. Става дума за едни обезщетения, които искат за тези тонове, които са в България и разликата в цената", обясни Пеевски. Той обаче не уточни откъде е получил уверението.


"Въпросът трябва да е към Пеевски. Ние се надяваме, че наистина ще има такава договорка. Тепърва очакваме развитие, процесът е динамичен. Вероятно ще дойдат предполагам, послания от някой от министрите, не знам", коментира шефът на овцевъдна асоциация Симеон Караколев.


По-късно министърът на земеделието Кирил Вътев лично отиде при протестиращите "терористи" край Долни Богров, след като земеделските производители отправиха покана към премиера Николай Денков, агроминистъра и шефа на земеделската комисия Десислава Танева да дойдат на  акцията им, за да обсъдят на място проблемите пред бранша и възможните решения.


„Заедно с още 4 държави сме най-потърпевши. Уважавам вашият протест. Всеки се бори за своето право да произвежда и да получи заслуженото. Обстановката е сложна. Имаме основание да си говорим и да се гледаме в очите. Нито едно от решенията не предполага незабавен резултат“, посочи Вътев пред протестиращите, които го посрещнаха с викове "оставка". Пред него беше изсипано мляко и бяха хвърлени малини в знак на недоволство.


След като бе освиркан, той помоли за диалогичност. "Имате 5 искания, отправени от всички вас. Решенията, които са възможни веднага, са взети. За т.г. парите за пропаднали площи са освободени и се очакват заявленията. Относно удължаване забраната за внос на украински продукти - има един месец, в който трябва заедно да определим исканията си за количествата, които да допуснем", заяви Вътев. И допълни, че са осигурени 150 млн. помощ за производителите, а други 63 млн. ще отидат за нотификация след одобрение от МС в сряда. Истината е, че тези 213 млн- лв са отдавна дължими от хазната, но Ас. Василев незнайно защо ги стиска.


"По помощта de minimis има остатък, който се разработва, за да може да бъде пуснато и да бъдат платени парите след подаване на заявления. Всички премиери на погранични държави, включително Денков, водят преговори с премиера на Украйна", обясни Вътев.


Напомняме, че земеделците настояват за въвеждане на забрана за внос от бившата съветска република на редица стоки, сред които не само слънчоглед, пшеница и рапица, но и други храни - чак до мед.
Във вторник земеделските производители протестираха в София без техника и автомобили. Причината е, че в същия ден в центъра се проведе и стачката на хилядите миньори и енергетици, които бяха водени от КНСБ и КТ Подкрепа. Около 600 машини обаче вече са на подстъпите към столицата и в сряда поне 80 от тях ще дойдат в София, обявиха от ИК на протестиращите. Протестът на земеделците ще се премести пред сградата на МС, веднага след като приключат тези на синдикатите, посочиха от там.


От земеделския сектор възнамеряват протестите да продължат до изпълнението на всички поставени искания.


Егор Глазунов


Снимка: БНТ


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 20.09.2023 09:06

    не успяха да ни изморят с отровните ваксини, сега ще пробват с храната

  • 001 Anonimen 19.09.2023 20:53

    въртят сучат да ни набутат на отровните украинско американски боклуци и да съсипят последното производство в България - земеделие , едно време се присмиваха на външните търговци, че в пустиня да ги сложиш пясък ще внасят, вода ще изнасят, и тези са техните наследници, за едни сребърници става дума - юди балкански

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби