Пазарът на кобалт е завладян от рекорден излишък

Свързани новини

01.03.2024 17:32

Пазарът на кобалт е засегнат от рекордно свръхпредлагане

Видян 342 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пазарът на кобалт е завладян от рекорден излишък, тъй като китайските компании увеличават производството си, като излишъкът от ключовия метал за батерии за електрически автомобили ще продължи до 2028 г., според влиятелен пазарен доклад, съобщи FT.

 Производството на сребристия метал е нараснало със 17% на годишна база през 2023 г., наводнявайки пазара, тъй като ръстът на световното търсене на електромобили рязко се забави, според годишния преглед на Darton Commodities, базиран в Обединеното кралство търговец на кобалт.

Брокерът прогнозира, че пазарът ще бъде свръхпредлаган до 2028 г., след като китайският производител CMOC увеличи обемите от Демократична република Конго. Очаква се скокът в производството да засили доминиращата роля на Китай в производството и цената на метала, използван в електрониката, електромобилите и авиацията.

 "Излишъкът от предлагане, идващ от проектите в ДРК и Индонезия, в съчетание със забавянето на растежа на търсенето на електромобили, доведе до рекорден излишък през 2023 г.", каза Андрис Гербенс, директор на Darton Commodities, като добави, че търсенето е нараснало само с 12%.


 Кобалтът спомага за стабилизирането на литиево-йонните батерии и предотвратяването на тяхното запалване, но бързото навлизане на батерии за електрически автомобили, които не съдържат кобалт и никел, в Китай намали прогнозирания ръст на търсенето на метала. Излишъкът от кобалт от мините CMOC в централноафриканската държава спомогна за намаляване наполовина на средната годишна цена на метала до 15,10 долара през 2023 г. в сравнение с 2022 г., което е най-ниската средна годишна цена от 2016 г. насам. В ДРК се намират основните световни залежи на кобалт и се генерират малко над три четвърти от световното производство.


 CMOC увеличи производството в двете си мини в ДРК със 172% през миналата година, което ѝ позволи да изпревари Glencore като най-голям производител на кобалт в света, се казва още в доклада. Двете мини бяха продадени на CMOC от американската медна мина Freeport McMoran след натиск от страна на инвеститора активист Карл Айкан.


 В резултат на агресивните китайски инвестиции, Darton Commodities очаква Китай да притежава или управлява до 60% от световните доставки на кобалт до 2025 г., в сравнение с 54% в момента. Само през миналата година компанията очакваше пазарен дял от 50 % до средата на десетилетието. Индонезия също увеличава доставките на кобалт - който се произвежда като страничен продукт от добива на никел - в мините, собственост на Китай, като удвоява добива до 18 200 тона, което се равнява на 8 % от световното предлагане.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката